miercuri, 21 februarie 2024
Informația fără granițe


Italia: O îngrijitoare a primit casa bătrânei în loc de salariu. Fiica pensionarei a contestat decizia în tribunal

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 12 februarie 2024 Etichete: , , , ,

O decizie recentă a Curții de Casație din Italia a stabilit că o îngrijitoare poate primi, în schimbul muncii sale, casa persoanei în vârstă pe care o asistă, în locul unui salariu lunar.

Această sentință, marcată cu numărul 28329 și datată 10 octombrie 2023, vine ca o soluție pentru acele cazuri în care persoanele în vârstă nu își pot permite să plătească un salariu regulat îngrijitorilor lor, informează Adriatico 24 Ore.

Contextul acestei decizii juridice este unul în care costurile pentru angajarea unei îngrijitoare pot deveni prohibitiv de mari pentru unele persoane în vârstă, mai ales atunci când acestea trăiesc singure și nu au sprijin din partea familiei.

Pe lângă salariul care trebuie să fie în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă aplicabil, angajatorii trebuie să se ocupe și de contribuțiile de asigurări sociale, cazare, masă și consultanță pentru gestionarea contractului de muncă.

În cazul care a stat la baza sentinței, o femeie a contestat decizia mamei de a-i ceda îngrijitoarei casa în care locuia, ca formă de plată pentru serviciile prestate.

Contractul între cele două părți fusese încheiat în mod legal, oferind îngrijitoarei dreptul de proprietate asupra casei după decesul angajatoarei, în schimbul serviciilor oferite.

Această aranjare a fost aleasă deoarece mama reclamantei nu avea mijloacele financiare necesare pentru a plăti un salariu regulat îngrijitoarei.

Curtea de Casație a respins argumentul fiicei, care susținea că valoarea casei era disproporționat de mare în raport cu serviciile prestate de îngrijitoare.

Judecătorii au concluzionat că acordul dintre cele două părți era echitabil și în conformitate cu legea, având în vedere că la momentul încheierii contractului, starea de sănătate a mamei nu indica o moarte iminentă, iar aceasta avea capacitatea deplină de a înțelege și de a dori încheierea acestui acord.