miercuri, 1 mai 2024
Informația fără granițe


Guvernul României ia în calcul revenirea la starea de urgenţă. Următoarele zile vor fi decisive

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 13 iulie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Guvernul român condus de premierul Ludovic Orban ia în calcul reintroducerea stării de urgență, la propunerea medicilor.

Dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe pantă de scădere a numărului de cazuri de coronavirus, revenim la restricții, pentru a evita sufocarea completă a sistemului medical, au declarat surse pentru Adevărul.

Medicii recomandă măsuri mai dure după valul de infectări din ultima săptămână. Starea de urgență ar urma să revină doar în zonele care impun condiții speciale, unde vor fi înregistrate focare de Covid-19.

Cinci zile vor decide soarta României: Restricții sau relaxare?

Cinci zile decisive: sistemul medical se va prăbuși dacă vom avea peste 500 de cazuri pe zi. „E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni”, au precizat sursele respective. Din 17 iulie, Ludovic Orban speră într-un trend descendent, pentru a putea prelungi starea de alertă cu încă o lună, nu pentru a institui starea de urgență.

Sute de bolnavi cu coronavirus s-au externat la cerere din spitale, devenind „focare ambulante”.

În discuţiile cu apropiaţii, premierul Orban a pledat pentru prelungirea stării de alertă – procedură care nu necesită aprobarea Parlamentului dominat de PSD. De asemenea, şeful Executivului aşteaptă şi legea privind carantina şi izolarea, astfel încât statul să aibă pârghii legale de a interna obligatoriu persoanele pozitive asimptomatice. Peste 500 de persoane depistate pozitiv au plecat din spital, în baza unei decizii CCR, transformându-se în focare ambulante.

DISTRIBUIE