duminică, 11 mai 2025
Informația fără granițe


Vaccinul anti-COVID și riscurile la care ne expunem dacă decidem să nu ne vaccinăm

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - luni, 5 aprilie 2021

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Este de asemenea un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei. Cu cât numărul persoanelor vaccinate va fi mai mare, cu atât va scădea supraîncărcarea unităților sanitare și vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

Așadar, vaccinarea anti-COVID ajută în trei moduri:

  • la diminuarea semnificativă a riscului de a ne îmbolnăvi (pentru că vaccinul învață sistemul imunitar să anihileze virusul cât mai repede după ce persoana intrat în contact cu el);
  • la diminuarea riscului de a face o formă gravă a bolii ( pentru că stimulează organismul să producă anticorpi și stimulează imunitatea celulară);
  • prin vaccinare se contribuie la stoparea pandemiei și la revenirea mai rapidă la normalitate (cu cât mai repede se atinge un număr suficient de oameni care au un răspuns imunitar corespunzător împotriva SARS CoV-2, cu atât mai repede pandemia poate fi oprită).

Riscurile la care ne expunem dacă nu ne vaccinăm: să ne infectăm la cel mai mic contact cu virusul, să facem o formă severă a bolii, să ajungem la terapie intensivă și poate și mai rău, să rămânem cu sechele care ne vor crea probleme toată viața, să nu fim liberi să călătorim fără a fi obligați apoi să stăm în carantină, să îmbolnăvim prieteni, membri de familie și alte persoane care pot face forme grave ale bolii.

Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19, vaccinarea este voluntară/ne-obligatorie.