marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României. „Campionul cu pagaia ruptă”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Din România Prima pagină Știri - duminică, 5 septembrie 2021 Etichete: , , , , , , ,

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România, a murit la vârsta de 71 de ani. Sportivul era internat la Spitalul Elias din București și suferea de o boală incurabilă.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.” a scris Comitetul Olimpic și Sportiv Român pe pagina de Facebook.

Ivan Patzaichin a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară – Mexico 1968, Műnchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 – la care a cucerit 7 medalii: 4 de aur și 3 de argint. La nivel mondial a câștigat 21 de medalii, dintre care 8 de aur.

S-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut toată copilăria pe canelele Dunării şi a decis să urmeze o carieră în kaiac-canoe după ce a urmărit o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti de la el din sat, care au câştigat titlul mondial în 1966.

În 1967, la vârsta de 18 ani, a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. Un an mai târziu a fost deja inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Încă de la prima ediţie a JO, avea să câştige aurul olimpic.

A intrat în istoria sportului mondial drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Potzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

DISTRIBUIE