marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


O româncă și un portughez au deschis o afacere în Franța. „Ne dorim cu adevărat să urăm bun venit tuturor”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 15 februarie 2022 Etichete: , , , , ,

Ionela și Felipe, un tânăr cuplu româno-portughez, au inaugurat sâmbătă, 12 februarie, „Bar épicerie Iacob”, un bar și un magazin alimentar în piața Le Beloir din orașul Lamballe-Armor (Bretania), exact în locul fostului han „La Tour d’Argent”, locație emblematică a urbei franceze.

Ionela și Felipe locuiesc în Lamballe de 14 ani. Din septembrie 2020, ei au cumpărat această clădire istorică. Construit în secolul al XVII-lea, acest fost han a rămas tăcut în ultimii 11 ani. Managerii fostului hotel-restaurant „La Tour d’Argent”, și-au încetat activitatea în luna mai 2011.

Denumirea „Bar épicerie Iacob” nu se datorează întâmplării, deoarece Iacob este primul prenume al fiului de 3 ani al cuplului româno-portughez, în timp ce capul de leu, pe care l-au ales ca emblemă a afacerii, este animalul preferat al băiatului lor.

Ionela este din sudul României, de lângă București, în timp ce soțul ei este din Porto, unul dintre cele mai mari orașe ale Portugaliei. Împreună, au decis să îmbine cele două culturi latine, astfel încât fiecare dintre ele să-și lase amprenta.

Prin urmare, la „Bar épicerie Iacob”, poți cumpăra mezeluri, băuturi, biscuiți, combinații de prăjituri și multe alte produse din România, Portugalia și Franța. „Ca în orice magazin alimentar vindem un pic din toate”, spune tânăra româncă.

„Am amenajat apartamente de închiriat la primul etaj. Ocupăm, împreună cu fiul nostru, etajul doi. Iar parterul l-am transformat într-un bar și un magazin alimentar”, explică Ionela.

Sursa foto: Le Penthièvre

În interiorul clădirii, totul a fost reproiectat. S-a păstrat doar tejgheaua vechiului bar, cu minunatele sale inserții din lemn. Pe partea de decor, au fost preferate nuanțele de alb, negru și violet. Barul și magazinul alimentar sunt deschise în fiecare zi.

„Ne dorim cu adevărat să urăm bun venit tuturor. Nu vrem să fim un loc dedicat numai portughezilor sau românilor. Suntem un loc deschis tuturor. De aceea am evidențiat cele trei steaguri: francez, portughez și român”, precizează Ionela.

În prezent, magazinul alimentar este deschis de luni până duminică, între orele 9:00 și 22:00, iar barul de la ora 9:00 la 23:00, de luni până joi și de la ora 9:00 până la 1:00, de vineri până duminică. „Vom vedea în funcție de prezența clienților dacă trebuie să ne adaptăm programul”, conchid cei doi tineri.

Nu ne rămâne decât să urăm mult succes curajosului cuplu și să sperăm că, după 11 ani de letargie, distracția și voia bună, specifice acestei locații istorice, vor reînvia.

DISTRIBUIE