joi, 2 mai 2024
Informația fără granițe


Ucraina: Statuia lui Iisus Hristos dusă într-un buncăr pentru a fi protejată de bombardamente

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 6 martie 2022 Etichete: , , , ,

Statuia lui Iisus Hristos Mântuitorul a fost scoasă din catedrala armeană din Liov (oraș turistic din Ucraina) și dusă într-un adăpost, pentru a o proteja de bombardamente. Ultima dată s-a întâmplat acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Statuia lui Iisus Hristos răstignit pe cruce a fost scoasă duminică, 6 martie, din catedrala armeană din Liov și dusă într-un buncăr pentru a fi protejă de bombardamentele rusești, a scris pe Twitter Tim Le Berre, care se ocupă de conservarea operelor de artă în muzeele militare.

„Ultima dată când statuia a fost scoasă din catedrală a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a explicat Le Berre, specialist francez în protecția operelor de artă în zonele de conflict armat și a publicat fotografia făcută de fotograful independent portughez André Luís Alves. O imagine dramatică și distribuită masiv pe rețelele de socializare.

„Ne-am hotărât să punem crucifixul cu Iisus Hristos în siguranță, fiecare obiect istoric trebuie protejat la fel ca și oamenii, iar acum Hristos este într-un loc sigur”, a explicat preotul Jakub de la Catedrala armeană din Lviv.

Catedrala armeană din Liov este considerată una dintre „cele mai vechi și mai luxoase biserici din Europa de Vest”, a declarat politologul Gagik Hambaryan, care a distribuit imaginea pe Facebook. „Statuia lui Hristos este venerată nu numai de credincioșii din Biserica Apostolică Armeneană – a adăugat el – ci și de alți creștini.

„Învelim sculpturile cu foi ignifuge, vată de sticlă, un aluminiu special, apoi le punem în celofan”, a confirmat Lilia Onyschenko, directoarea departamentului pentru protecția patrimoniului istoric din Liov. „Acest lucru nu salvează statuile dacă sunt lovite direct, dar dacă există numai o undă de șoc puternică, acestea vor rezista și nu se vor rupe în o mie de bucăți. Cu toate acestea, nu întotdeauna se pot demonta aceste monumente, deoarece unele sunt foarte mari”.

DISTRIBUIE