marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


O gară din Ucraina unde erau mii de civili a fost bombardată. 50 de persoane au murit printre care 10 copii

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 8 aprilie 2022 Etichete: , , , , , ,

Un nou masacru în Ucraina, două rachete ale armatei ruse au lovit vineri, 8 aprilie,  gara din Kramatorsk, din estul țăriiunde mii de oameni așteptau să fie evacuați. Presa din Ucraina spune că ar fi vorba despre cel puțin 50 de persoane ucise și 100 de răniți. Printre decedați sunt și 10 copii, menționează BBC.

Victime din gara Kramatorsk

„Pentru copii” sunt cuvintele scrise cu vopsea albă pe una din rachetele care a căzut vineri asupra gării din Kramatorsk și care a rămas parțial intactă, transmite BBC. Mesajul face trimitere la tragedia de la Teatrul Dramatic din Mariupol, care a fost bombardat de trupele ruse în ciuda faptului că avea inscripționat cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „Copii”, ca avertisment că acolo se adăpostesc civili. În interiorul clădirii Teatrului, care a fost lovit de bombele rusești, se adăposteau peste 1.000 de civili.

Foto: Getty Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat vineri, la scurt timp de la atacul cu rachete din gara Kramatorsk, acuzând că atacarea civililor reprezintă „răul absolut”:

„Invadatorii au lovit gara din Kramatorsk, unde mii de cetățeni pașnici așteptau evacuarea. Cel puțin 50 au fost uciși, aproximativ 100 au suferit răni mai mult sau mai puțin grave. Poliția și echipele de salvatori sunt la fața locului. Rușii inumani nu renunță la metodele lor. Nu au puterea și curajul să ne înfrunte pe câmpul de luptă, așa că atacă în mod cinic populația civilă. Acesta este răul absolut. Și, dacă nu va fi pedepsit, nu se va opri niciodată”, a scris Volodimir Zelenski vineri pe Facebook, unde a postat și câteva imagini din gara lovită de rachetele rusești.

Foto: Getty Images

Kramatorsk era una dintre cele mai estice gări care mai funcționa în Ucraina, iar guvernatorul din Donețk a declarat că mii de oameni se aflau acolo în acel moment, încercând să se urce în trenurile care ieșeau din zonă.

Gara din Kramatorsk

Șeful companiei feroviare ucrainene a declarat că două rachete au lovit gara. Kramatorsk era cunoscut pe scară largă ca fiind una dintre principalele rute de evacuare din estul Ucrainei. Detaliile trenurilor care părăseau orașul erau afișate de autoritățile locale.

Victime din gara Kramatorsk

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse se regrupează pentru o nouă ofensivă şi că Moscova intenţionează să ocupe un teritoriu cât mai mare din regiunea ucraineană Donbas de la graniţa cu Rusia. Autorităţile locale din unele zone le-au cerut civililor să plece cât mai este încă posibil şi relativ sigur să facă asta.

DISTRIBUIE