duminică, 19 mai 2024
Informația fără granițe


Doi români din Spania cer 6.000 de euro pentru a elibera apartamentul închiriat, deși nu au plătit chiria timp de un an și jumătate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - miercuri, 14 septembrie 2022 Etichete: , , ,

A.B. și M.T., un cuplu de români în vârstă de 40 de ani fiecare, se află în spatele bandei care șantajează un bărbat din orașul spaniol Lugo (comunitatea autonomă Galicia), căruia îi cer până la 6.000 de euro dacă vrea să elibereze apartamentul pe care l-au închiriat acum un an și jumătate și pentru care au nu au plătit niciodată chiria, informează El Progreso.

Aceasta este concluzia lui Francisco Ojea, de la „Mi Casa no Es la Tuya” (firmă al cărei obiect de muncă este recuperarea caselor si apartamentelor ocupate ilegal și rezolvarea problemelor cu chiriașii rău-platnici), care susține că cei doi români ar fi liderii bandei, împreună cu un alt bărbat.

Liderii bandei fug rapid și evită fotografierea

Potrivit lui Ojea, cei trei ar fi fost protagoniștii unui incident renumit, o „țeapă” pe care au dat-o la un botez sărbătorit într-un restaurant din localitatea Bembibre (provincia León), de unde au plecat în timp ce dansau conga, fără să plătească nota de plată în valoare de 2.000 de euro.

Tot ei ar fi implicați într-un eveniment și mai dramatic: bătaia aplicată unui tânăr din Burgos care a venit la Monforte să cumpere un Porsche Panamera și căruia i-au fost furați aproximativ 28.000 de euro pe care îi adusese pentru a plăti mașina. Acesta a fost transportat la spital cu răni la cap, în urma loviturilor primite de la suspecți.

După ce a monitorizat banda în ultimele cinci luni, Ojea este convins că acest cuplu conduce grupul dedicat diferitelor activități infracționale. Supravegherea acestora le-a permis să descopere diferite activități cu care se ocupă organizația infracțională, deși recunoaște că urmărirea celor trei lideri ai bandei se dovedește a fi foarte dificilă.

„Fug cu viteză maximă de îndată ce ne văd și evită fotografiile cu orice preț”, a precizat șeful firmei „Mi Casa no Es la Tuya”, care a subliniat faptul că suspecții se deplasează cu mașini puternice, de obicei Porsche Panamera, cărora le schimbă în mod regulat plăcuțele de înmatriculare.

Descoperirea ascunzătorii de mașini

Ojea a recunoscut că împreună cu colegii săi nu au reușit încă să-i ajungă din urmă pe pasagerii din Panamera și că, prin urmare, nu știu unde se ascund liderii bandei, dar el susține că aceștia locuiesc în Lugo sau la periferia orașului și că de acolo controlează activitatea unui grup infracțional alcătuit din 30 până la 40 de persoane care sunt angajate în tot felul de afaceri ilegale.

Totuși, urmăririle au permis să se localizeze o adresă în zona Ramil, locație în care banda a concentrat un număr important de mașini, „în jur de o duzină”, după cum a spus Ojea.

În acest caz, este vorba despre camionete și furgonete, deși unele sunt de la mărci precum Mercedes sau Audi, ale căror numere de înmatriculare au fost și ele schimbate frecvent. Filajul efectuat de „Mi Casa no Es la Tuya” a depistat că în cursul dimineții de marți, 13 septembrie, un număr consistent din acele mașini au fost luate din presupusa ascunzătoare, pentru care Ojea a sesizat Poliția Națională și Garda Civilă, care s-au prezentat la fața locului, au făcut o percheziție și au demarat o anchetă.

Banda a luat destul de multe mașini din ascunzătoare, „cel puțin cinci-șase” înainte de a veni poliția, dar chiar și așa, agenții au reușit să controleze cel puțin alte trei vehicule care au rămas parcate acolo. Au fost colectate în jur de douăzeci de plăcuţe de înmatriculare, atât româneşti, cât şi spaniole, folosite de membrii bandeii, potrivit aceluiași Ojea.

Cladire din zona Ramil unde politistii au găsit autovehicule folosite de banda de români. Sursa foto: El Progreso

Banda a făcut un pas greșit

Poliția Națională a deschis o anchetă, care deocamdată este ținută secretă. Dar intervenția poliției ar fi putut deja să motiveze reacții din partea bandei, cum ar fi luarea acelor mașini cu care acționau.

Mașinile erau ținute la Ramil, dar se deplasau și prin Lugo și erau folosite zilnic pentru a muta cei aproximativ 30 sau 40 de persoane care alcătuiesc grupul și era un lucru obișnuit să le vezi în cartierul A Piringalla, unde se află apartamentul închiriat cu un an și jumătate în urmă cu ajutorul unor contracte de muncă false și pentru care nu au plătit niciodată chiria.

Numărul de persoane cazate în apartamentul din A Piringalla variază foarte mult, asigură Ojea, care spune că în fiecare zi, între nouă și zece noaptea, sosesc mai multe mașini care lasă acolo un număr variabil de persoane pentru a înnopta. A doua zi dimineața, pe la nouă, se întorc și le ridică pe toate, detaliază el.

Grupul infracțional a făcut un pas greșit luni, 12 septembrie, la Lugo, deoarece Poliția Națională a găsit a doua zi dimineață o mașină furată și localizată de membrii „Mi Casa no Es la Tuya”, pe care suspecții au ascuns-o într-un garaj situat pe strada Santo Grial.

Un membru al grupului cu una dintre mașinile cu care operează. Sursa foto: El Progreso

Două cazuri de impact, unul dramatic

„Trupa” care a reușit „țeapa” din León a lăsat jumătate din țară cu gura căscată pentru evadarea lor de-a dreptul neruşinată. S-a întâmplat la un botez, în 2017, și nu s-au lipsit de nimic la petrecere. Au fost vreo 120 de invitați și, printre multe alte băuturi spirtoase, au consumat 30 de sticle de whisky. La sfârșitul mesei au început să danseze conga și de pe ringul de dans s-au strecurat afară, părăsind restaurantul fără să plătească. Până când chelnerii au observat, toate mașinile suspecților demaraseră cu viteză. Și nu a fost prima petrecere mare de unde au plecat fără să plătească.

Mai deranjant a fost atacul de la Monforte, care a avut loc în 2020 în parohia Piñera, unde victima a fost împușcată și lovită în cap. Poliția a găsit acolo o mașină în flăcări care ar fi aparținut membrilor bandei care a comis atacul brutal.

„Este a treia oară când ne întâlnim cu ei la Lugo și ei se comportă mereu la fel”

„Închirierea unui apartament, neplata chiriei și obligarea proprietarilor să plătească pentru a recupera casa este modul obișnuit de acțiune al grupului”, a precizat Ojea, care spune că este a treia oară când firma sa se întâlnește cu banda respectivă la Lugo, repetând afirmația căsuspecții au același „modus operandi”.

Apartamentul a fost închiriat de către liderii bandei, A.B. și M.T., dar ei nu locuiesc acolo. În casă își mută alți membri ai grupului infracțional și Ojea crede că îi taxează pe alți membri ai bandei să locuiască acolo, astfel încât afacerea este foarte profitabilă pentru ei: nu plătesc chiria, primesc bani pentru casă cât timp ei o ocupă și, dacă șantajul merge bine, ajung să obțină un venit important în schimbul închirierii imobilului.

În acest fel, apartamentul a devenit o sursă dublă de venit. Dar nu ar fi singura, cei de la 1Mi Casa no Es la Tuya” susțin că supravegherea pe care au efectuat-o le-a permis să constate că banda este implicată în diferite activități infracționale și că membrii săi comit înșelăciuni cu strategia „adreselor false”.

Copii folosiți pentru a evita evacuarea

De asemenea, ei încep să primească informații că o altă sursă de venit ar fi asistența socială, pe care femeile ar trebui să o perceapă de două ori. „Deoarece au numele de fată și un nume de după căsătorie, ei taxează dublu ajutorul social acordat în Lugo, ca și cum fiecare ar fi doi oameni diferiți”, a explicat Ojea.

O altă activitate ar fi exploatarea activității de cerșetori ai diferiților membri ai grupului, care sunt lăsați în fiecare zi la ușa supermarketurilor și care, la sfârșitul zilei, sunt strânși pentru a le lua „colectarea” pe care au realizat-o.

Grupul infracțional este numeros și printre membrii săi există și câțiva minori. „Sunt zile în care vezi trei copii și sunt zile în care vezi șase sau șapte, dar ei au mereu copii în casă. Cei mici pot deveni un instrument util pentru a evita eventuale evacuări”, bănuiește Ojea.