marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Doi români arestați în străinătate, acuzați că au ucis un tânăr de 22 de ani

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Fără categorie Știri - sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Viorel Doroșcan și Otniel Ricardo Clejan, doi tineri de naționalitate română, ambii în vârstă de 21 de ani, au fost acuzați vineri, 6 ianuarie 2023, de uciderea pe 9 decembrie anul trecut a lui Mahamud Ilyas, un tânăr din Somalia în vârstă de 22 de ani, într-un apartament din Verdemont, Blanchardstown, o suburbie situată în vestul capitalei irlandeze Dublin.

După cum relatează publicația Dublin Live, o persoană care-și plimba câinele a descoperit corpul neînsuflețit al somalezului învelit într-un covor la data de 10 decembrie 2022, undeva pe un câmp din Belgree, Kilbride, lângă orașul Ashbourne (County Meath). Victima locuia în zonă împreună cu familia sa.

Sergentul Michael Redmond de la secția de poliție din Blanchardstown a depus mărturie în fața instanței precum că l-a arestat pe Doroșcan joi, la ora 16:57, în conformitate cu Secțiunea 10 (2), datorită acuzației de crimă comisă într-un apartament din Verdemont.

Viorel Doroșcan, unul dintre românii acuzați de crimă. Foto: Colin Keegan, Collins Dublin

Tot joi, la ora 17:24, sergentul Catriona White l-a acuzat pe Doroșcan, rezident în Bayleadows, Hollyown, vestul Dublinului, de uciderea lui Ilyas. White i-a înmânat acestuia o copie a documentului de acuzare. Instanța a auzit cum inculpatul i-a răspuns „Nu, domnișoară”, după primirea documentului incriminator.

Inculpatul nu s-a adresat instanței în timpul scurtei ședințe de judecată. Asistența juridică a fost acordată după ce avocatul apărării, Brian Keenan, a declarat instanței că Doroșcan nu lucrează și nici nu primește asistență socială.

De asemenea, sergentul Emma Ryan a depus mărturie că l-a arestat pe Otniel Ricardo Clejan, domiciliat în Verdemont, Blanchardstown, joi, la ora 17:34, în conformitate cu aceeași Secțiune 10 (2).

Otniel Ricardo Clejan, celălalt român acuzat de crimă. Foto: Colin Keegan, Collins Dublin

Ryan l-a acuzat și pe Clejan de uciderea lui llyas, dar acesta nu a dat niciun răspuns după punerea sub acuzare. O cerere de asistență judiciară a fost înmânată avocatului lui Clejan, Richard Young, care a solicitat apoi să fie repartizat un interpret de limba română pentru clientul său. Inculpatul nu s-a adresat instanței în timpul ședinței.

Având în vedere natura faptei, instanța districtuală nu a putut lua în considerare o cerere de cauțiune care nu poate fi soluționată decât la Înalta Curte din Dublin. Judecătorul David McHugh i-a arestat preventiv pe ambii inculpați care vor fi prezentați în fața Tribunalului Districtual Cloverhill pe 13 ianuarie, prin intermediul unei conexiuni video.

Mahamud Ilyas, tânărul pe care cei doi români sunt acuzați că l-au ucis. Foto: dublinlive.ie.

Atât rudele inculpaților, cât și ale victimei au fost prezente în sala de judecată. Alți doi bărbați suspectați, unul în vârstă de 50 de ani și un tânăr aflat la sfârșit de adolescență, care au fost arestați marți, 13 decembrie 2022, au fost eliberați fără a mai fi puși sub acuzare.

DISTRIBUIE