Muncitorii români, indispensabili în Germania, pe câmpurile de sparanghel și căpșuni
În fiecare primăvară, odată cu sezonul recoltării căpșunilor și sparanghelului, agricultorii germani au nevoie de ajutor. Mulți dintre muncitorii sezonieri provin din Europa de Est, în special din România. Reporterul german de la publicația SR, René Hengken, a discutat cu câțiva dintre aceștia pentru a afla mai multe despre experiențele lor.
Timp de mulți ani, majoritatea muncitorilor sezonieri proveneau din Polonia. Însă, în timp, nivelul salariilor de acolo a crescut atât de mult încât nu mai este rentabil pentru polonezi să vină în Germania pentru muncă sezonieră.
De câțiva ani, majoritatea muncitorilor vin acum din România:
„De obicei, femeile lucrează la recoltarea căpșunilor, iar bărbații la sparanghel,” spune Katharina Bernauer, șefa unei ferme de căpșuni.
Bani pentru a-și îndeplini visele acasă
Majoritatea muncitorilor sezonieri vin regulat în Germania pentru a câștiga bani. Tom și soția sa, Sandra, de exemplu, vin de 18 ani din România în Saarland.
Lucrătorii români se cunosc între ei de mult timp. Sandra este prietenă cu unele dintre celelalte femei românce încă din copilărie. Pe lângă faptul că muncesc alături unele de altele, ele își petrec și timpul liber împreună.
Cu banii câștigați, Sandra și soțul ei și-au îndeplinit visul de a-și construi propria casă în România.
Pentru Elias, însă, este prima dată când vine la recoltare în Saarland. Lucrează de trei luni și îi este greu. Își dorește mult să fie alături de familia sa, de soția și copilul său. Cu toate acestea, prin munca la recoltat sparanghel își poate îndeplini un vis:
„Hobby-ul meu este gătitul. Îmi place să gătesc și am lucrat deja ca bucătar”, a spus el. Inițial, voia să deschidă un restaurant, dar nu a avut capitalul necesar. Acum, și-a cumpărat o rulotă în Germania și vrea să o transforme într-un food truck în România.
Departe de casă
Fără muncitorii sezonieri, care provin în mare parte din Europa de Est, aprovizionarea cu sparanghel și căpșuni în Germania ar fi foarte redusă.
Viața lor de zi cu zi și motivele pentru care agricultorii au nevoie atât de mult de ei au fost prezentate într-un reportaj realizat de René Henkgen. Acest material poate fi ascultat duminică pe SR 3 și ulterior ca podcast. Reportajul face parte din emisiunea „Guten Morgen” difuzată pe 16 mai 2024 la SR 3 Saarlandwelle.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA:
-
Român ucis în Austria, împușcat de trei ori de un austriac. „Era sânge peste tot. Mâinile mele erau complet roșii”
-
Fost concurent la „Vocea României”, dispărut în Spania de mai bine de un an. Familia se teme că ar fi sechestrat
-
Români condamnați în Anglia. Duceau fete di România și le obligau să se prostitueze
-
Tânăr român din străinătate, abandonat la două luni și crescut de bunici, își caută mama. „Ajutați-mă să o găsesc!”
-
Român, mort printre străini la numai 27 de ani. „Sufletul său a ales să plece în grădina Domnului, lăsând în urmă multă durere”
-
O româncă din Marea Britanie și-a transformat povestea de emigrare într-un spectacol de comedie. Criticii l-au descris drept „aproape de perfecțiune”
-
O româncă și-a deschis propria afacere în Anglia. A lucrat ca femeie de serviciu, dar nu a renunțat niciodată la visul său
-
Alexandru, ucis cu bestialitate în Spania în noaptea de Înviere. „Au făcut skandenberg, apoi au ieșit la o țigară”
-
Româncă beată în Austria, în noaptea de Paște, la volanul unei mașini care s-a defectat pe autostradă
-
Român ucis în Spania în fața unui bar. Agresorul, cunoscut sub porecla „Nebunul”, a fost reținut