miercuri, 1 mai 2024
Informația fără granițe


Britanicii care vor să lucreze în agricultură sunt respinși în favoarea românilor: „Costă mai puțin”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 21 aprilie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Cetățenii britanici care depun cereri pentru locuri de muncă în agricultură din Marea Britanie sunt respinși în favoarea muncitorilor români deoarece conaționalii noștri costă mai puțin fiindcă locuiesc la fermele la care muncesc, scrie ziarul britanic The Sun.

Potrivit sursei citate, fermierii englezi preferă să angajeze mână de lucru din estul Europei fiindcă este mai ieftină și au posibilitatea de asemenea să le oprească lucrătorilor bani din salarii pentru mâncare și cazare, în timp ce localnicii, având casele lor proprii, i-ar costa mai mult pe agricultori. Toate acestea în contextul în care reprezentanții industriei agricole din Marea Britanie susțin în continuare că au nevoie de zeci de mii de muncitori în tot Regatul, altfel riscă să piardă mii de tone de fructe și legume care vor putrezi pe câmpuri dacă locurile vacante nu vor fi ocupate.

Grădinarul englez Anthony Hicks, în vârstă de 37 de ani, din Chessington, Surrey, a depus cerere pentru mai multe locuri de muncă la cules de fructe, dar a primit răspuns numai de la unul singur. „Mi-au spus că cererea mea nu a fost aprobată, nu mi-au spus motivul”, spune Hicks.

„Am lucrat pe podgorii, la cules struguri, la grădinărit, timp de un deceniu. Sunt dispus să muncesc fără rețineri și nu înțeleg de ce nu sunt considerat apt. Este foarte descurajator să auzi că au nevoie de o armată de oameni, când se pare că nimeni nu este angajat”, a mai adăugat Anthony Hicks.

O britanică de 52 de ani care a făcut carieră în vânzarea de fructe și legume, a dat curs unei oferte de muncă în agricultură lângă Londra, dar a primit apoi răspuns prin e-mail de la o agenție de recrutare a forței de muncă din Europa de Est care i-a spus că nu se mai fac angajări.

„Cred că adevărata problemă aici este că fermierii vor muncitori pe care să-i poată caza la ferme, lucru pentru care bineînțeles că-i taxează, făcând astfel mâna de lucru mai ieftină”, a spus femeia citată de The Sun.

Kelvin Williams, de profesie dentist cabalin, a trimis cerere de angajare împreună cu soția lui la câțiva agricultori locali și au fost respinși amândoi.

„Cunosc foarte mulți alți oameni care au depus cereri la nivel local și au fost respinși. Agricultorii vor muncitori din străinătate pentru a-și umple rulotele în care îi cazează, pentru care îi pun să plătească apoi din salarii, reducând astfel costurile. Englezii nu au nevoie de cazare. Pe străini, îi pot pune pe toți în rulote, pe care le au deja și economisesc foarte mulți bani”, a afirmat Williams.

Ruth Wollerton, în vârstă de 57 de ani, din Oxford, a spus că și fiul ei a încercat să se angajeze în acest sector, la cules de fructe, dar nu i-a răspuns nimeni: „Auzim iar și iar că sute de oameni pe care-i cunoaștem au trimis cereri pentru locurile astea de muncă, dar e clar că agricultorii pur și simplu nu vor muncitori britanici.”

Ziarul The Sun susține că a contactat circa șase firme care publicau ieri anunțuri în care se căutau muncitori sezonieri în agricultură pentru a întreba câți cetățeni englezi au angajat. Nu au primit răspuns de la niciuna dintre ele. Potrivit statisticilor, în prezent circa 35.000 de britanici au trimis cereri de angajare în sectorul agricol de când a început criza.

Între timp, un purtător de cuvânt al Guvernului britanic spune că „deși în prezent cererea de forță de muncă este satisfăcută, industria agricolă va avea nevoie de mai mulți lucrători pentru perioada de vârf la cules, începând cu sfârșitul lunii mai”.

„Mâna de lucru va continua să fie furnizată prin schemele de muncă sezoniere existente la ora actuală, dar Guvernul lucrează, de asemenea, cu industria din sector pentru a ajuta firmele să gestioneze și să instruiască muncitori noi și fără experiență în ferme”, mai spune reprezentantul Guvernului din Marea Britanie.

DISTRIBUIE