marți, 30 aprilie 2024
Informația fără granițe


Român arestat în Spania, a exploatat și înșelat 12 lucrători în agricultură de diferite naționalități

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 27 iunie 2020 Etichete: , , , , , ,

Garda civilă spaniolă a arestat un bărbat român în vârstă de 39 de ani, în Quintanar de la Orden, provincia Toledo, care este acuzată că a înșelat 12 lucrători sezonieri pe care i-a recrutat pentru campania de recoltat usturoi, nerespectând condițiile convenite cu aceștia sau cele impuse de lege.

Mai exact, scrie toledodiario.es, locuința pe care le-a oferit-o nu îndeplinea condițiile minime pentru un trai decent, remunerația pentru munca efectuată nu corespundea cu cea convenită de ambele părți la începerea raportului de muncă și lucrătorii nu erau înregistrați la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate (Seguridad Social).

Bărbatul român, care recruta oamenii prin înșelăciune și, de obicei, prin intermediul internetului, a fost arestat în urma uneia dintre inspecțiile efectuate de Garda Civilă împreună cu personalul de la Inspecția Muncii și Asigurării Sociale cu scopul de a preveni traficul de persoane, exploatarea forței de muncă și fraudă la Casa de Asigurări Sociale de Sănătate.

În această lună au fost efectuate două inspecții la două ferme agricole, una dintre ele în municipalitatea Quintanar de la Orden și Los Hinojosos (Cuenca), iar cealaltă în Las Ventas de San Julián.

În cadrul primei insepcții, Garda Civilă a identificat cele 12 persoane exploatate, care erau de diferite naționalități și care lucrau la recoltarea usturoiului, iar apoi l-au arestat pe bărbatul de 39 de ani pentru o infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor.

Pe de altă parte, în inspecția efectuată în zona municipală Las Ventas de San Julián, Garda Civilă a identificat 13 lucrători dintr-o altă fermă de usturoi, verificând că toți erau înregistrați la Securitatea Socială și condițiile de cazare îndeplineau cerințele minime.

În aceste inspecții au colaborat cu Inspectorii de Muncă, diferite Unități de Securitate Cetățenească ale Gărzii Civile din zona Quintanar de la Orden și Oropesa, împreună cu echipa ROCA din Ocaña și Cuenca și Echipele Poliției Judiciare Villacañas. și Talavera de la Reina.

Garda civilă recomandă potențialilor candidați pentru astfel de locuri de muncă: 

  • Să cerceteze cu atenție persoanele care oferă locul de muncă.
  • Să acorde atenție ofertelor false de muncă.
  • Să solicite în scris sau prin e-mail condițiile de muncă înainte de a semna și să citească întotdeauna cu atenție contractul. 
  • Să fie atenți la datele personale care sunt furnizate prin intermediul rețelelor de socializare și să nu plătească procedurile pe care, probabil, nu doresc să le facă pentru a accelera procesul de angajare.
DISTRIBUIE