luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


A doua Înviere: Arhiepiscopia Tomisului repetă slujba de Paști și Înviere în această noapte de 26 spre 27 mai

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 26 mai 2020 Etichete: , , , , , ,

Arhiepiscopia Tomisului s-a decis să organizeze o slujbă de Înviere în această noapte de 26 spre 27 mai, pentru a înlătura „neajunsul” creat de starea de urgență din cauza căreia „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă.”

În noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, când clerul îi va chema pe credincioși să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, se rânduiește un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 și 26 mai, în care credincioșii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtășanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai, anunță sursa citată, sfidând astfel recomandarea BOR care a cerut ca pe timpul pandemiei de coronavirus să fie suspendată împărtășania până la consultarea altor biserici ortodoxe.

Arhiepiscopia a dat doar garanții privind autenticitatea luminii sfinte, despre care spune că e din cea adusă de Paști de la Ierusalim.

„Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paști de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare. Veniți de luați Lumină!”, transmite Arhiepiscopia Tomisului.

- Continuarea după publicitate -

Arhiepiscopia Tomisului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române, are în administrare județul Constanța, sediul fiind în municipiul Constanța și este condusă de arhiepiscopul Teodosie Petrescu.

Conform Digi24, Biserica Ortodoxă Română spune, însă, că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an” a avut loc, iar decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba este „luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local”.

Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși”, potrivit unui comunicat al BOR.