vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


A fost prelungită perioada de suspendare a zborurilor pentru țările din „zona roșie”

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - joi, 16 aprilie 2020

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut declarații de presă la ora 18:00 și a anunțat prevederile Ordonanței Militare 9. Printre alte măsuri privind combaterea răspândirii noului coronavirus, ministrul român a precizat că se prelungește cu alte 14 zile perioada de suspendare a zborurilor pentru și dinspre țările din zona roșie.

„Azi am semnat ordonanța militară 9. Am prelungit suspendarea zborurilor cu Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania”, a spus Vela.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, ministrul a felicitat românii din diaspora pentru că au înțeles și nu s-au întors în număr mare în țară:

„Le mulțumesc celor din diaspora că au înțeles că aceste sărbători la distanță reprezintă iubire și prețuire pentru cei dragi. Trebuie să precizez că venind în ţară, se pun în situaţia în care ne obligă să aplicăm ordonanţele militare, ceea ce înseamnă că vor sta în locuri special amenajate de carantină. Situaţie care nu face plăcere nimănui“, a transmis ministrul Marcel Vela.

Principalele declarații ale lui Marcel Vela:

- Continuarea după publicitate -

Dragi români, fac din nou apel la dumneavoastră să respectaţi prevederile Ordonanţei Militare date până în prezent, inclusiv a recomandărilor primite de Biserica Ortodoxă Română. Evitaţi aglomerările, interacţiunea cu alte persoane, nu mergeţi în vizite şi nu primiţi oaspeţi de Sfânta Sărbătoare a Paştelui.

Sunt conştient că este greu, motiv pentru care am şi ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toţi românii care îşi doresc asta. Sunt încrezător că, cu întelegere şi întelepciune vom trece peste această perioadă. Starea de Urgenţă a fost prelungită, acest lucru era imperios necesar. Avem, indiferent de religia noastră, orientarea politică, un duşman comun: noul tip de coronavirus.

Vă asigur că MAI nu se relaxează în această perioadă. Zilnic vor fi jandarmi, poliţişti de frontieră, militari, poliţişti locali şi toţi angajaţii ai instituţiilor partenere în această perioadă.

Pentru a face un nou pas că să prevenim eficient răspândirea coronavirusului și a reglementa unele prevederi, astăzi am semnat și am prezentat spre avizare Ordonanța Militară numărul 9. În această ordonanță am prelungit suspendarea zborurilor cu Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania. Ele au fost suspendate în ordonanțele anterioare, iar acum termenul de 14 zile este prelungit proporțional pentru fiecare țară.

O altă reglementare este excepția la normele de izolare pentru navigatori. Dacă nu prezintă semne al Covid-19 îndeplinesc aceleași condiții ca șoferii de camioane sau piloții de avioane.

- Continuarea după publicitate -

O altă prevedere importantă este legată de lucrătorii transfrontalieri, care muncesc în zona de frontieră cu Bulgaria, lucrători transfrontalieri care sunt şi ei exceptaţi de la izolare dacă nu prezintă simptome Covid-19.