luni, 29 mai 2023
Informația fără granițe


A început testarea pentru COVID-19 a celor 10.000 de șoferi de tir blocați la granița dintre Marea Britanie și Franța

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 23 decembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informațiilor transmise public în cursul serii de 22 decembrie, de autoritățile franceze, începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței), există obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării pentru toate categoriile de cetățeni francezi și cetățeni ai Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum și pentru cetățenii britanici sau din țări terțe care au reședința în Franța, în Uniunea Europeană sau în alte state europene.

Toți călătorii au obligația de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru COVID-19.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate poate fi regăsită aici. Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puțin pe 6 ianuarie 2021.

Cu privire la situația din punctele de așteptare din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la Dover a început testarea șoferilor de tir de către unități mobile, cu sprijinul armatei, în corturi special amenajate. Având în vedere numărul de camioane și tiruri, se estimează că decongestionarea traficului va dura câteva zile. Daily Mail estima că sunt în jur de 10.000 de șoferi care vor trebui testați.

La Folkestone, la intrarea către Eurotunnel, unde se află în așteptare un număr mare de autocare, microbuze și autoturisme personale, sunt în curs demersuri de organizare a protocolului pentru efectuarea testărilor și anunțarea locațiilor unde se vor efectua acestea.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că o echipă consulară a Ambasadei României la Londra se va deplasa și astăzi la Folkestone pentru a acorda asistență de urgență cetățenilor români, iar o echipă consulară a Ambasadei României la Paris se află, de la începutul zilei, la Calais, punctul de intrare în Franța.

Partea franceză și cea britanică au convenit ca, în cazul transportatorilor rutieri, francezi sau străini, testele antigen să poată fi realizate în puncte de depistare dedicate, instituite de autoritățile britanice. Astfel, transportatorii rutieri vor putea să dispună de rezultate rapide și să se îmbarce către Franța dacă rezultatul testului este negativ.

În cazul unui test pozitiv, se va putea proceda la efectuarea unui test PCR pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului obținut inițial. În cazul confirmării infectării cu noul coronavirus, conducătorul auto va trebui să intre în autoizolare timp de 10 zile pe teritoriul britanic, durata fiind calculată începând cu data rezultatului primului test. Autoritățile britanice vor organiza condițiile de cazare pentru perioada de autoizolare, la încheierea căreia conducătorului auto îi va fi permisă intrarea pe teritoriul Franței.

În prezent, sunt în curs de instalare punctele de testare pe teritoriul britanic.

Până la deblocarea situației, autoritățile britanice solicită transportatorilor rutieri prezenți în Marea Britanie să nu se deplaseze în comitatul Kent.

VIDEO | Șoferii de TIR blocați la Dover și-au pierdut răbdarea. Manifestări violente împotriva polițiștilor

DISTRIBUIE