miercuri, 24 aprilie 2024
Informația fără granițe


„A plecat cineva definitiv din Germania în România?” Întoarcerea emigranților români, un obiectiv plin de incertitudini

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - marți, 25 august 2020

Sute de mii de români aflați în străinătate au revenit în țară în ultimele luni, după declanșarea pandemiei de coronavirus. S-au întors în România lucrători de pe șantiere, din restaurante, hoteluri și alte activități economice care s-au închis peste noapte. Mulți dintre ei vor reveni în țară și în perioada următoare, care se întrevede nu tocmai ușoară pentru economiile statelor din întreaga Europă. Readaptarea după mulți ani petrecuți în străinătate îi sperie însă pe unii dintre românii dornici să se întoarcă în țara natală, multe lucruri s-au schimbat acasă, iar anxietățile, incertitudinile și îndoielile frânează dorința lor de întoarcere. Românii caută răspunsuri, sfaturi și sunt dornici să cunoască opiniile celor care au avut deja curajul să facă acest pas.

Mirela, o româncă din Germania, a pus într-un grup de conaționali de pe Facebook o întrebare care a stârnit răspunsuri pro și contra acestui argument, al întoarcerii definitive în patrie după mai mulți ani petrecuți în străinătate.

La întrebarea Mirelei, „A plecat cineva definitiv din Germania în România? Cum v-ați acomodat?”, Mădălina a răspuns:

„Da, noi. După aproape 3 ani de Germania ne-am întors în România și suntem foarte bine. În privința banilor, bineînțeles că nu câștigăm cât câștigam în Germania, dar suntem mai fericiți, mai relaxați, cu prietenii și familia alături. Sunt multe aspecte care ne-au făcut să luăm decizia asta. Depinde ce urmărești, depinde foarte mult de situația ta din Germania, a noastră deși era foarte bună, nu ne-a convins și ne-am lăsat conduși de suflet, nu de bani.

Vei întâlni mulți (deja văd că încep să apară) care îți vor spune că faci o prostie. Am întâlnit și noi oameni din ăștia care ne spuneau că facem o greșeală, iar când îi întrebam de ce consideră așa, toate răspunsurile se învârteau în jurul banilor. Ajungi într-un punct în viață când pui capul pe pernă, cu portofelul plin, dar ești singur, nefericit și dezorientat. Decizia trebuie să te privească doar pe tine.”

„În Germania este bine pentru că este de muncă, atât. În rest devii rece, ca și ei. Ei între ei nu vorbesc, ați mai pomenit așa ceva, asta-i viața lor, ca roboții! Și mai târziu ajungi la nebuni, așa ca ei. În Germania este bine pentru că nu mori de foame, dar ești nevoit să plătești foarte multe taxe, cum este și corect pentru ca lucrurile să meargă bine. Dar de anul trecut salarizarea s-a stricat enorm de mult. Pentru că dau prioritate imigranților care au investit la ei, nu că aș avea ceva cu cineva. Un loc de muncă nu mai găsești în ziar! Nu aveai timp să citești ziarul câte locuri de muncă erau odată, acum totul este în mâna agențiile de recrutare. Așa că tot în România ne vom întoarce… ”

Constantin pune o întrebare care vizează starea sufletească a celor înstrăinați: „Am o curiozitate, câți vă simțiți ca acasă printre străini?” Răspunsul cel mai elocvent vine de la o tânără: „Niciun ban din lume nu va putea cumpăra familia și prietenii pe care îi lași în urma ta, acasă…”

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării unde s-au născut.

Numărul românilor cu reședința în alte state ale Uniunii Europene e mai mare de trei milioane, dar în realitate cei care trăiesc în afara granițelor țării sunt mult mai mulți. Statisticile Comisiei Europene arată că România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar. Dar în timp ce românii continuă să plece cu sutele de mii în alte state din estul Europei, tendința s-a și inversat. Mulți dintre cei plecați în străinătate se întorc acasă, unii din motive economice, alții, după ani și ani petrecuți printre străini,  pur și simplu pe principiul „fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea.”

DISTRIBUIE