joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Abatoarele din Germania acuzate că fac contrabandă de muncitori ilegali aduși din Estul Europei

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 23 septembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Poliţia germană a efectuat în zorii zilei de miercuri, 23 septembrie, mai multe raiduri și percheziții în legătură cu o presupusă contrabandă de muncitori ilegali aduşi din Estul Europei pentru industria cărnii, informează dpa citată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al poliţiei federale germane a declarat că acțiunea, desfășurată în principal în landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară, a implicat participarea unui număr aproximativ de 800 de polițiști. Au mai fost efectuate raiduri și la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia.

Au fost percheziționate peste 40 de clădiri rezidențiale și în care își desfășura activitatea mai multe birouri. Autoritățile germane presupun că firmele acuzate ar fi adus muncitori ilegali din Estul Europei în Germania cu documente falsificate.

Investigațiile efectuate de o comisie specială împreună cu procurorul public din Halle, Saxonia-Anhalt, au început în luna aprilie 2020.

Zeci de mii de români lucrează în abatoarele din Germania.

În 2020, cel puțin 30.000 de cetățeni din România lucrează în abatoarele din Germania, estima într-un articol dw.com. Cifrele sunt estimative pentru că sistemul actual nu permite identificarea ţării de origine a partenerilor de contract. În plus, mulţi dintre ei sunt angajaţi la firme cu alte obiecte de activitate, precum curăţenie, dar lucrează câteva zile pe săptămână şi în industria cărnii.

În primăvara acestui an, după ce pandemia a adus în atenţia presei situaţia muncitorilor sezonieri români din agricultură, în Germania, ministra muncii din România, Violeta Alexandru, a fost la Berlin pentru a vorbi cu autorităţile germane despre soarta acestora. A avut atunci discuţii cu Julia Klöckner despre sezonieri, dar şi cu ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil. Acesta din urmă s-a declarat „jenat” după ce a aflat în ce regim muncesc oamenii în abatoarele din Germania. Şi a prezentat imediat un proiect de lege prin care să fie eliminat sistemul subcontractorilor în industria cărnii, începând de la 1 ianuarie 2021.

DISTRIBUIE