vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Acord între Parlamentul European și statele membre: Certificatul UE COVID-19 va fi necesar pentru călătoriile în Uniunea Europeană

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - vineri, 21 mai 2021 Etichete: , , , ,

Parlamentul European şi statele UE au ajuns joi, 20 mai 2021, la un acord asupra certificatului sanitar european pentru Covid-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar, în condiţii de pandemie, informează Agerpres.

Documentul, denumit „Certificat digital UE Covid-19”, va trebui să ateste că titularul îndeplinește una din următoarele condiții: a fost vaccinat anti COVID-19, are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

În urma votului în plen, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, a declarat:

„Trebuie să punem în aplicare Certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare.”

Până în prezent, termenul vehiculat la nivel european, pentru implementarea certificatelor de călătorie este începutul lunii iulie 2021. Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

Teste gratuite pentru COVID-19 și fără restricții de călătorie suplimentare

Titularii unui Certificat UE Covid-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului european. Pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Va fi verificată autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document pentru a preveni frauda și falsificarea. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.