vineri, 19 aprilie 2024
Informația fără granițe


Acțiuni rasiste în Germania împotriva cetățenilor români și bulgari

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 4 februarie 2021 Etichete: , ,

Ediția locală a publicației „Westdeutsche Allgemeine Zeitung” (WAZ) din Gelsenkirchen, citată de Rote Fahne News, a relatat recent în mai multe articole despre problemele pe care le au rezidenții din diferite cartiere ale localității menționate mai sus cu familiile de imigranți din România și Bulgaria. S-a recurs la critici justificate – de exemplu, multe gunoaie în curți, poluarea fonică etc. – pentru a incita populația majoritară împotriva oamenilor din aceste țări.

Acestea au fost exacerbate de un incident înregistrat în districtul Horst din Gelsenkirchen. În acest caz au fost chemați paramedicii pentru salvarea unui pacient român aflat pe patul de moarte. Când au ajuns, mai mulți membri ai familiei muribundului se aflau în încăpere. Majoritatea celor prezenți nu înțelegeau limba germană și nici nu o vorbeau. Pacientul a decedat pe loc fără să poată fi ajutat de personalul medical intervenit. În urma incidentului, a fost chemată poliția la fața locului. La rândul lor, forțele de ordine au intimidat în mod semnificativ rudele decedatului și nici măcar nu au încercat să aducă un interpret la fața locului. Acest incident tragic este exploatat acum pentru a intensifica și mai mult agitația.

„Desigur, nu este normal ca cetățenii din Europa de Est să manifeste un comportament antisocial. Dar, în această situație este necesară identificarea unei căi de comunicare și de stabilire a contactului. Calificarea tuturor oamenilor din România și Bulgaria drept „mizerabili“, „antisociali“ etc., reprezintă apă dată la moară pentru agitatorii rasiști și fasciști, precum cei din formațiunea de extremă dreapta AfD”, scrie ziarul german.

Anna Bartholomé, rezidentă informată și membră în comisia de educație a orașului din partea grupului AUF Gelsenkirchen a adresat o scrisoare redacției WAZ:

„Întâmplător am fost martora ‘incidentului’ din Horst. Din păcate, nu am găsit nicio persoană vorbitoare de limbă germană printre oamenii care erau agitați – în urma decesului tragic al unui bărbat în vârstă de 31 de ani – și care, în loc să beneficieze de asistență, erau ‘ținuți sub control’ de forțele de poliție aflate la fața locului în număr semnificativ. Este nevoie urgentă de mai mulți îndrumători și consilieri care să se adreseze familiilor în limba maternă, să îi informeze despre stilul de viață local și regulile de prevenire a coronavirusului, respectiv să-i mobilizeze pentru a atrage persoane din rândul lor, care își asumă ei înșiși responsabilitatea de reprezentare a compatrioților lor.”

DISTRIBUIE