luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Afganistan: un diplomat român mort și un altul rănit în urma unui atentat terorist la Kabul

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 3 septembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Un atac sinucigaș cu exploziv care a avut loc luni, 2 septembrie 2019, în centrul capitalei afgane Kabul, a luat viața a cinci persoane, printre care și un diplomat român și 50 de persoane au rămas rănite, printre răniți numărându-se și un alt diplomat român.

Atentatul, care a fost urmat de focuri de armă și de explozia unei benzinării, a fost îndreptat către cetățenii străini care se aflau cazați în apropierea complexului Green Village. Atacul s-a produs la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, relatează Agerpres.

- Continuarea după publicitate -

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că printre victimele care și-au pierdut viața în atentat se numără și un diplomat al Ambasadei Române la Kabul, iar printre răniți se află un alt diplomat român.

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar”, transmite MAE.

Potrivit MAE, atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere și acum sunt în afara oricărui pericol. Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit.

- Continuarea după publicitate -

„Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, se mai arată în comunicat.