sâmbătă, 12 octombrie 2024
Informația fără granițe


Alegeri prezidențiale: Avantajele votului prin corespondență pentru românii din străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - luni, 5 august 2019 Etichete: , , , ,

Începând de la 28 iulie, cetățenii români cu drept de vot din străinătate se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a-și putea exprima dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019. Una dintre opțiuni privește votul prin corespondență care aduce o serie de avantaje alegătorilor, cum ar fi: persoanele cu dizabilităţi vor vota mai uşor, de la domiciliu. La fel şi persoanele care vor să economisească timp și costuri de deplasare sau cele care pur şi simplu nu sunt în apropierea unei secţii de votare.

Așadar, la accesarea portalului www.votstrainatate.ro veți putea alege una din cele două secțiuni disponibile:

  • Alegător în străinătate la o secție de votare;
  • Alegător în străinătate prin corespondență.

Votul la o secție de votare din străinătate

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Votul prin corespondență

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016.

Validarea înregistrării alegătorului pe platformă

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.