luni, 25 septembrie 2023
Informația fără granițe


Alegerile parlamentare în diaspora: AEP a propus 12 secții de vot pentru românii din străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Prima pagină Știri - vineri, 25 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis Ministerului Afacerilor Externe propunerile privind localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare şi numărul acestora. Până în prezent, având în vedere că românii înscriși pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare au fost foarte puțini, s-a propus înființarea a doar 12 secții de vot.

Propunerile au fost făcute așadar în funcție de numărul românilor înscriși pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare.

Până la data de 21 septembrie 2020, când a expirat termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare, s-au înscris 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu această opţiune, precizează AEP.

Lista secțiilor propuse de AEP:

  • Belgia – Bruxelles;
  • Franța – Paris;
  • Germania – Stuttgart și Bonn;
  • Italia – Roma și Milano;
  • Olanda – Haga;
  • Marea Britanie – Londra și Manchester;
  • Moldova – Chișinău;
  • Spania – Madrid și Barcelona.

Lista se poate descărca aici.

Conform unui comunicat al AEP, legea nr. 208/2015 prevede la art. 23 alin. (1) – (4) că în statele unde îşi au sediile misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează, de regulă, în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secţiilor consulare, dacă acestea funcţionează în sedii diferite şi institutelor culturale, una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care votează în străinătate. Cu acordul autorităţilor din ţara respectivă pot fi organizate secţii de votare şi în alte locuri decât cele prevăzute.

De asemenea, pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, iar Autoritatea Electorală Permanentă comunică cel mai târziu la data de 25 septembrie 2020 Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate aceste secţii de votare, precum şi numărul acestora.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE