vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Ambasada României din Anglia, informații importante pentru românii care merg la muncă în această țară

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 10 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord atenționează lucrătorii români care sosesc la muncă în această țară în perioada următoare că vor fi supuși izolării la domiciliu timp de 14 zile conform noilor reguli de prevenire a răspândirii coronavirusului impuse de guvernul britanic. Drept urmare, cetățenii românii în această situație sunt sfătuiți de către reprezentanții Ambasadei să se asigure că au sau le sunt asigurate resursele financiare pentru perioada de auto-izolare.

„Guvernul britanic a anunțat că, din 8 iunie, toate persoanele care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor trebui să intre în carantină de tip auto-izolare la domiciliu, pentru 14 zile. Regulile generale se regăsesc pe pagina guvernamentală la https://www.gov.uk/uk-border-control.

- Continuarea după publicitate -

Toate persoanele care nu pot merge la muncă din cauza auto-izolării la domiciliu și care nu pot lucra de acasă ar trebui să discute cu angajatorul cu privire la modul de încadrare legală a absenței de la locul de muncă, dar și la resursele financiare pe perioada în care nu pot munci.

Există o serie de excepții privind persoanele care NU trebuie să intre în carantină, printre care se numără, în condiții bine precizate, șoferii vehiculelor de transport marfă și călători, lucrătorii transfrontalieri, lucrătorii sezonieri în horticultură (numai cea destinată produselor alimentare) și care au o ofertă de muncă la o fermă anume, anumiți lucrători în domenii strategice.

Detaliile privind cerințele pentru categoriile exceptate se găsesc pe pagina guvernamentală la https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules/coronavirus-covid-19-travellers-exempt-from-uk-border-rules#seasonal-agricultural-workers-who-have-an-offer-of-employment-for-seasonal-work-to-carry-out-specific-activities-in-edible-horticulture-on-a-named-farm”, a transmis Ambasada.

- Continuarea după publicitate -

Conform celor relatate de instituția română, guvernul britanic a publicat instrucțiuni detaliate pentru lucrătorii agricoli sezonieri care vin în Anglia să lucreze la ferme din data de 8 iunie 2020. Iată care sunt cerințele:

1.       Lucrătorii sezonieri

 • au documente obținute înainte de a călători, care confirmă deplasarea la o anumită fermă, în scopul muncii agricole sezoniere;
 • trebuie să prezinte la frontieră o scrisoare sau un e-mail de la angajator prin care confirmă că este un lucrător din Uniunea Europeană și că va fi angajat ca lucrător sezonier în agricultură și care ar trebui să cuprindă următoarele informații: numele lucrătorului, data nașterii, detalii despre angajatorul din UK, data începerii activității, adresa fermei la care va locui, detaliile de contact ale fermei/ angajatorului;
 • trebuie să completeze, înainte de a călători, un formular electronic cu detaliile călătoriei, datele de contact și adresa de la ferma unde vor lucra și locui. Formularul se completează cu maxim 48 de ore înainte de deplasare pe pagina guvernului britanic https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;
 • vor putea lucra la fermă în primele 14 zile de la sosirea în Marea Britanie, dar trebuie: să evite contactul cu ceilalți din fermă; să respecte regulile de distanțare socială; să nu părăsească ferma decât dacă există o urgență sau au nevoie de asistență medicală urgentă/recomandată de un medic, de elemente esențiale precum mâncarea și medicamentele (care nu pot fi livrate), pentru a accesa servicii publice critice, precum serviciile sociale și serviciile de sprijinire a victimelor, pentru a merge la înmormântarea unei rude appropriate, pentru a îndeplini o obligație legală.

Lucrătorii sezonieri care nu locuiesc la ferma unde se derulează activitatea, vor trebui să se auto-izoleze 14 zile de la sosire și nu vor putea lucra în acest interval!

2.       Angajatorii, furnizorii forței de muncă și agențiile de recrutare, care trebuie să se asigure că:

 • lucrătorii au dovezile documentare solicitate de guvernul britanic la frontieră (conform pct. 1);
 • lucrătorii primesc, în maxim două ore de la sosire, instrucțiuni clare despre modul lor de lucru și de viață și îndrumări privind distanțarea socială pentru domeniul de activitate, și confirmă primirea și luarea la cunoștință a conținutului acestora, în scris.
 • lucrătorii vor conviețui și lucra în grupuri desemnate (cohorte), contactul cu alte persoane din afara acestor grupuri fiind strict limitat în primele 14 zile; grupul ar trebui să fie format din lucrători care ajung la fermă în termen de 24 de ore unul de celălalt.

 

- Continuarea după publicitate -

În ceea ce privește instrucțiunile pentru lucrătorii sezonieri, acestea sunt după cum urmează:

SOSIREA ÎN MAREA BRITANIE PENTRU LUCRĂRI AGRICOLE SEZONIERE LA FERMELE ENGLEZE

–   Recomandări pentru lucrătorii agricoli sezonieri care vin în Anglia să lucreze la ferme și pentru angajatorii lor (3 iunie 2020) – Sursa: Guvernul britanic

Printre categoriile exceptate de la instituirea măsurii de auto-izolare obligatorie pentru 14 zile, la sosirea în Marea Britanie începând cu 8 iunie a.c., se află și lucrătorii sezonieri în horticultură (produse alimentare), care au o ofertă de muncă la o anumită fermă.

Lucrătorul sezonier trebuie să prezinte la frontieră o scrisoare sau un e-mail de la angajator prin care confirmă că este un lucrător din Uniunea Europeană și că va fi angajat ca lucrător sezonier în agricultură și care ar trebui să cuprindă următoarele informații: numele lucrătorului, data nașterii, detalii despre angajatorul din UK, data începerii activității, adresa fermei la care va locui, detaliile de contact ale fermei/ angajatorului.

- Continuarea după publicitate -

Normele privind autoizolarea lucrătorilor sezonieri sunt diferite de cele ale altor călători internaționali în Marea Britanie datorita importanței muncii pentru aprovizionarea cu alimente.

Dacă veniți în Anglia pentru a lucra la o fermă, dumneavoastră și angajatorul dvs. trebuie să urmați aceste indicații.

Înainte de a călători, ar trebui să completați un formular cu detaliile călătoriei, datele de contact și adresa de la ferma unde veți lucra și veți locui. Trebuie să furnizați aceste detalii când ajungeți în Anglia.

FORMULARUL SE GĂSEȘTE PE PAGINA GUVERNAMENTALĂ:

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk https://www.gov.uk/uk-border-control

- Te-ar mai putea interesa -

Va trebui să dovediți la controalele de frontieră din Marea Britanie că sunteți lucrător agricol sezonier, astfel încât nu trebuie să vă auto-izolați în primele 14 zile după sosirea în Marea Britanie. Citiți sfaturi despre ceea ce va trebui să arătați când ajungeți la granița cu Marea Britanie.

Dacă sunteți un lucrător agricol sezonier care vine în Marea Britanie, vi se va permite să părăsiți ferma în care vă aflați și să lucrați în circumstanțe excepționale.

 1. Călătoria la fermă

Nu trebuie să călătoriți dacă aveți simptome coronavirus

Când ajungeți în Marea Britanie, trebuie să mergeți direct la ferma unde veți lucra și veți locui. Una dintre persoanele cu care veți sta la fermă ar trebui să vă preia de la aeroport, port sau gară.

Folosiți transportul public numai dacă nu aveți altă opțiune. Dacă utilizați transportul în comun, purtați ceva care vă acoperă nasul și gura și stați la 2 metri de ceilalți. Asigurați-vă că vă asigurați o modalitate de acoperire a feței (de exemplu, mască/ substitut de acoperire a feței sau o eșarfă pentru a vă acoperi nasul și gura.

- Continuarea după publicitate -

Dacă dezvoltați simptome de coronavirus atunci când călătoriți în Marea Britanie, trebuie să informați echipajul sau șoferul din avion, barcă, tren sau autobuz. Aceștia vor anunța personalul din aeroport, port sau stație, astfel încât să vă poată spune ce ar trebui să faceți în momentul în care ajungeți.

 1. Cazarea la fermă

Trebuie să rămâneți la adresa fermei pe care ați furnizat-o atunci când ați ajuns la graniță.

Dacă nu locuiți la fermă:

 • nu veți putea lucra
 • va trebui să vă auto-izolați la sosirea în Marea Britanie
 • Primele 14 zile în Marea Britanie

În primele 14 zile în Marea Britanie, puteți lucra la fermă, dar trebuie:

 • să evitați contactul cu ceilalți din fermă
 • să respectați regulile de distanțare socială

https://www.gov.uk/government/publications/staying-alert-and-safe-social-distancing/staying-alert-and-safe-social-distancing

- Continuarea după publicitate -

Nu trebuie să părăsiți ferma în primele 14 zile decât dacă există o urgență sau aveți nevoie:

 • de asistență medicală urgentă (sau în cazul în care medicul dumneavoastră v-a sfătuit să primiți asistență medicală)
 • de elemente esențiale precum mâncarea și medicamentele, dacă acestea nu vă pot fi livrate
 • pentru a accesa servicii publice critice, cum ar fi serviciile sociale și serviciile de sprijinire a victimelor
 • pentru a merge la înmormântarea unei rude apropiate
 • să îndepliniți o obligaie legală, cum ar fi participarea la proceduri judiciare

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a cumpăra produse alimentare, alte cumpărături sau pentru a ridica medicamente, ar trebui să le cereți angajatorilor și colegilor dvs. să vă ajute sau să vă comande prin servicii de livrare.

În timp ce vă aflați în fermă și lucrați, ar trebui să urmați îndrumările privind evitarea răspândirii coronavirusului pentru munca sezonieră la fermele de fructe și legume. https://ahdb.org.uk/coronavirus/social-distancing-farm-businesses

În primele 14 zile în Marea Britanie, ar trebui să fiți plasat într-un grup cu care să conviețuiți și să lucrați, într-o primă etapă (consultați îndrumările privind cele mai bune practici din industrie în ceea ce privește distanțarea socială).

 1. După primele 14 zile în Marea Britanie

Dacă nu aveți simptome coronavirus după 14 zile, va trebui să urmați aceleași reguli ca și persoanele care locuiesc în Marea Britanie. Verificați regulile pentru partea din Regatul Unit în care vă aflați:

Ar trebui să verificați oricare dintre următoarele simptome în cele 14 zile după ziua în care ajungeți în Marea Britanie:

 • tuse continuă nouă
 • temperatură ridicată
 • pierderea sau modificarea simțului mirosului sau gustului

Dacă dezvoltați simptome, trebuie să vă auto-izolați în următoarele două situații:

 • cel puțin 14 zile de la data sosirii în Marea Britanie
 • cel puțin 7 zile de la începerea simptomelor și până când sunteți mai bine și nu mai aveți o febră mare

Dacă aveți febră mare, trebuie să continuați să vă auto-izolați chiar dacă:

 • ați avut și v-ați recuperat după simptomele coronavirusului în acest timp
 • obțineți un rezultat negativ al testului coronavirus

Ar trebui să solicitați un test de coronavirus https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing-for-coronavirus/ . Puteți suna la NHS 119 pentru a vă asigura un test dacă nu aveți acces la internet. De asemenea, ar trebui să solicitați un test dacă locuiți cu cineva care are simptomele coronavirusului.

Dacă testul pentru coronavirus este pozitiv, vi se va cere să vă partajați contactele cu serviciul de testare și urmărire NHS https://www.gov.uk/guidance/nhs-test-and-trace-how-it-works . Declarația dvs. cu detalii de contact poate fi folosită pentru a avertiza persoanele care au călătorit în Marea Britanie alături de dumneavoastră.

Folosiți serviciul online de coronavirus NHS 111 (COVID-19) https://111.nhs.uk/ sau sunați la NHS 111 dacă nu aveți acces la internet, dacă:

 • simțiți că nu puteți face față simptomelor
 • starea dumneavoastră de sănătate se înrăutățește
 • simptomele dumneavoasttră nu se ameliorează după 7 zile

Pentru urgențe medicale sunați la 999, apel de urgență.

 1. Alte persoane din aceeași gospodărie

Dacă stați cu alte persoane la fermă și dezvoltați simptome, gospodăria sau grupul cu care stați și lucrați trebuie să înceapă să se autoizoleze.

Dacă prezentați simptome de coronavirus, întreaga gospodărie sau cohortă cu care stați și lucrați va trebui să înceapă să se izoleze.

 1. Angajarea lucrătorilor sezonieri din străinătate

Urmați aceste instrucțiuni dacă sunteți un cultivator, furnizor de forță de muncă sau agenție care aduce lucrători din străinătate să lucreze la fermele din Anglia.

Trebuie să vă asigurați că lucrătorii au dovezi documentare pentru a confirma că călătoresc la ferma dumneavoastră pentru a efectua lucrări agricole sezoniereLucrătorii trebuie să aibă aceste documente înainte de a călători.

În termen de 2 ore de la sosirea lucrătorilor la fermă, ar trebui să le oferiți:

Ar trebui să cereți lucrătorilor să dea o confirmare în scris că au primit și au înțeles aceste informații. Pentru primele 14 zile, ar trebui să puneți lucrătorii în grupuri desemnate și să limitați strict contactul cu alte persoane din afara acestor grupuri.

Dimensiunea acestor grupuri va depinde de aspectele practice privind auto-izolarea la ferma, în condițiile în care lucrătorii s-ar putea îmbolnăvi. Grupul ar trebui să fie format din lucrători care ajung la fermă în termen de 24 de ore unul de celălalt.

Când lucrați, asigurați-vă că operațiunile dvs. urmează:

Dacă cineva din grup dezvoltă simptome de Coronavirus, urmați instrucțiuni despre ce trebuie să faceți în aceste situați. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-stay-at-home-guidance/stay-at-home-guidance-for-households-with-possible-coronavirus-covid-19-infection

 1. La sfârșitul a 14 zile de autoizolare la fermă

După 14 zile de sosire, dacă nimeni din grup nu este testat pozitiv sau nu mai are simptome de coronavirus sau după 14 zile de la izolarea grupului din cauza unui test pozitiv, angajatorii ar trebui să se asigure că lucrătorii sunt conștienți de: