duminică, 4 decembrie 2022
Informația fără granițe


Ambasada României în Spania: Atenționare pentru cetățenii români pe fondul continuării activității vulcanice din La Palma

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 25 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Pe fondul continuării activității vulcanice din La Palma, autoritățile spaniole competente au emis un ordin de evacuare pentru localitățile Tajuya, Tacande de Abajo și partea neevacuată din Tacande de Arriba. Populația a fost dirijată către terenul de fotbal din El Paso, informează Ambasada României în Spania.

Autoritatea națională aeroportuară (AENA) a precizat că, în prezent, aeroporturile din Insulele Canare rămân operative, însă, anterior efectuării călătoriilor, se recomandă verificarea stării zborurilor programate pe website-urile companiilor aeriene.

Ambasada recomandă cetățenilor români care se află în zonele afectate ca în caz de urgență să contacteze autoritățile competente apelând telefonul de urgență 112.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Secției Consulare a Ambasadei Românei la Madrid la +34 685.440.149; +34 685.440.159; +34 685.440.166; +34 917.344.004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă duminică și de atunci, peste 6.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele înghițite de lavă. Lava a acoperit peste 100 de hectare și a distrus 183 de case, precum și alte 200 de structuri, potrivit datelor furnizate Ministerul de Interne. Sute de familii își văd agoniseala de o viață distrusă de lava care nu poate fi oprită, iar autoritățile spaniole declară deja că reconstrucția va fi dificilă.

Vulcanul se află în sudul insulei La Palma, care găzduiește aproximativ 80.000 de oameni. Ultima erupție a avut loc acum 50 de ani, în 1971. Oamenii de știință nu sunt siguri cât va dura această erupție.

Trimite acest articol și prietenilor tăi