duminică, 4 decembrie 2022
Informația fără granițe


Ambasada României în Spania: Diferența între pensia comunitară și cea națională

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - miercuri, 20 iulie 2022 Etichete: , , , , ,

Ambasada României în Spania vine în sprijinul românilor din această țară cu informații legate de pensionare și explică într-o postare pe pagina Facebook care este diferența între pensia comunitară și cea națională.

Pensia comunitară presupune că persoana a lucrat atât în România, cât și Spania sau în alte state membre ale UE, iar pentru calcularea pensiei vor fi luate în calcul, prin totalizare, toate perioadele de asigurare realizate în aceste țări.

Pensia națională presupune că persoana a lucrat numai în statul care îi plătește pensia (în cazul de față, în România).

La momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, în cazul persoanelor stabilite în Spania, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • Cererea de acordare a drepturilor de pensie trebuie depusă la instituția de asigurări sociale spaniolă, care va întreprinde toate demersurile necesare pe lângă instituția din România, unde a fost asigurat solicitantul în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare, nefiind necesară deplasarea acestuia în țară.
  • Drepturile de pensie se calculează proporțional cu perioadele de cotizare realizate în fiecare stat implicat, după caz.
  • După ce instituțiile competente ale statelor membre implicate își comunică, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, conform legislației naționale, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celeilalte/celorlalte instituții competente.
  • După calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia națională și se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
Trimite acest articol și prietenilor tăi