duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Amendă uriașă pentru familia unui bărbat mort de COVID care a desigilat sicriul. Nu-i plăcea capacul și voia să-l schimbe

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 1 iulie 2020 Etichete: , ,

O familie din Gura Humorului s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei după ce a desigilat sicriul unui membru al familiei care a murit de coronavirus și care trebuia condus direct la groapă. În schimb, rudele au dus sicriul acasă, l-au desigilat, l-au îmbrăcat pe răposat la costum și apoi au invitat lumea la priveghi.

Bărbatul decedat avea 41 de ani și suferea de cancer, iar complicațiile provocate de infecția cu coronavirus au dus la decesul acestuia în timp ce se afla internat la Spitalul Județean Suceava. Angajații spitalului au învelit trupul neînsuflețit al decedatului în saci, l-au pus într-un sicriu sigilat și l-au predat familiei.

Membrii familiei au preluat sicriul pe data de 29 iunie, asumându-și răspunderea, sub semnătură, că vor respecta legea și vor duce mortul direct la cimitir. În schimb, rudele sale au decis că nu le place capacul sicriului și nici faptul că a fost învelit în saci, așa că l-au dus acasă, au desigilat coșciugul, au îmbrăcat bărbatul decedat cu haine noi și au invitat lumea la priveghi, pregătind între timp un capac frigorific pentru sicriu.

„Rudele au rupt sigiliul, l-au îmbrăcat şi l-au depus acasă cu capac frigorific. (…) Inspectorii din cadrul DSP au identificat contacţii decedatului pe care i-au pus în izolare 14 zile sub supravegherea poliţiei. Soţia decedatului a fost amendată cu 10.000 de lei”, a declarat pentru Mediafax, Bianca Bighiu, purtător de cuvânt al DSP Suceava.

Familia intenționa să-l îngroape pe bărbat în cursul zilei de astăzi, dar, în urma verificărilor făcute de autorități, a fost nevoită să organizeze totul în cel mai scurt timp posibil, așadar bărbatul de 41 de ani a fost îngropat ieri seară. În timpul înmormântării, un participant a intrat live pe Facebook şi a strigat în gura mare că bărbatul a murit de cancer şi că acum autorităţile obligă rudele să-l îngroape ca mort de COVID-19, pentru bani.

„Uitaţi ce să întâmplă la noi, în România. A murit de cancer şi ne obligă să-l înmormântăm de COVID ca să ia bani. Uitaţi, oameni buni! Ne obligă să-l îngropăm de COVID şi el a murit de cancer. Uitaţi, oameni buni, ce legi sunt!”, a spus Marin Suciu, rudă cu decedatul, citat de Adevărul. Ulterior, postarea respectivă a fost ştearsă.

Imagine de la înmormântare. Foto: Adevărul.ro/Marian Suciu

- Continuarea după publicitate -

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, anchetatorii încercând acum să descopere cine a rupt sigiliul sicriului. Între timp, inspectorii DSP fac în continuare verificări pentru a afla cine a mai participat la priveghi. Există informații că aproximativ 100 de persoane, rude, vecini și cunoștințe, au participat la priveghi până la intervenția polițiștilor.

DISTRIBUIE