luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Anglia: Exploatau 41 de muncitori români, soții Goran condamnați la închisoare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 5 decembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Alexander Goran și soția sa, Ana Marie, au fost condamnați de tribunalul din Liverpool în cursul zilei de miercuri, 4 decembrie 2019, la pedeapsa cu închisoare după ce au fost găsiți vinovați de exploatare a 41 de muncitori români în Anglia. Cei doi soți, ambii de cetățenie română, au fost arestați în luna martie a anului trecut după ce un muncitor român a apelat la o organizație non-guvernamentală pentru a fi ajutat să-i denunțe pe soții Goran.

Alexander și Ana Marie Goran. Foto: BBC

- Continuarea după publicitate -

Potrivit BBC, Alexander Goran recruta oameni din România, profitând de starea lor de nevoie, pentru a-i exploata apoi în Marea Britanie, unde le promitea un loc de muncă și cazare. Muncitorilor români li se oferea într-adevăr un loc de muncă într-o fabrică din orașul Greater Manchester, dar condițiile de cazare erau deplorabile și sub limita decenței umane, iar salariile muncitorilor intrau de fapt în contul bancar al Anei Marie Goran. O mică parte din bani ajungeau apoi, în numerar, în mâinile muncitorilor, sub pretextul că aceștia trebuiau să plătească atât transportul și chiria, care era în orașul Merseyside, cât și comision pentru că li s-a oferit un loc de muncă.  Mai mult, soții Goran se pare că au creat și documente de identitate false pentru unii dintre muncitorii români exploatați pentru ca aceștia să poată munci în două ture zilnice în fabrica unde erau angajați.

După ce au fost puși sub acuzație în stare de libertate, cei doi soți români au fugit în Spania, în speranța că vor scăpa de pedeapsă, dar au fost reținuți ulterior în baza unui mandat de arestare european și aduși în fața justiției britanice. Ambii soți și-au recunoscut vina în timpul procesului și au fost condamnați după cum urmează: pedeapsă cu trei ani și jumătate de închisoare pentru Alexander Goran și 15 luni de închisoare pentru Ana Marie Goran.