vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Arafat: Românii care se întorc din străinătate cu certificate COVID false riscă pedepse până la 3 ani de închisoare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 4 august 2021 Etichete: , , , , ,

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat într-un interviu la postul de televiziune Digi24 că persoanele care prezintă la intrare în țară certificate de Covid false riscă „dosar penal pentru fals şi uz de fals care, în ambele situaţii, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier şi ai alte probleme”, a subliniat şeful DSU.

Arafat a adus în discuție cazul românilor care s-au întors din Marea Britanie și au au folosit certificate Covid false pentru a scăpa de carantină.

„E un caz pe care mi l-a povestit un director de direcţie sanitară ( …), care mi-a zis că într-un singur avion venit de la aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia şi de acolo a fost informată poliţia. Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr important dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals care, în ambele situaţii, înseamnă fie închisoare de la 3 luni la 2 sau 3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier şi ai alte probleme”, a subliniat şeful DSU.

Secretarul de stat în MAI a subliniat că în astfel de cazuri nu este vorba doar despre înşelarea vigilenţei autorităţilor, ci de inconştienţă şi nepăsare faţă de propria familie:

„Oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare să prezinţi chiar un document fals înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, să răspândeşti totul, că nu te interesează. Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România, unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă şi am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină – acest lucru este foarte grav”, a spus Raed Arafat.