miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


Atenționare de călătorie pentru Slovenia: căderi masive de zăpadă, intensificări ale vântului, inundaţii

Scris de: Daniela Stoica , înv Fără categorie - joi, 3 decembrie 2020

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovenia că, începând cu 2 decembrie 2020, Agenția locală pentru Mediu a emis o atenţionare privind căderi masive de zăpadă, care, în unele locuri, va depăşi zece centimetri, fapt care a determinat autoritățile slovene să reducă circulația auto pe principalele artere ale infrastructurii rutiere sau chiar să închidă porţiuni de autostradă, ca urmare a unor accidente provocate de acumulările de zăpadă.

Astfel, segmente din autostrăzile A1 şi A2 (porțiunile dintre Senožece şi Nanos în direcţia Koper, respectiv dintre Lesce şi Radovlijca către Austria) au fost închise ca urmare a unor accidente rutiere în care au fost implicate transporturi cargo. De asemenea, alte porţiuni de drumuri naționale (ex. nord-vestul regiunii Gorenjska) au fost închise din același motiv. Punctele de frontieră Fernetiči (Italia) şi Starod and Jelšane (Croaţia) au fost închise pentru transporturile cargo de peste 7,5 tone. De asemenea, circulația pe porțiunea de autostradă dintre Ajdovščina şi punctul de intersecție Nanos a fost restricționată.

Totodată, atenționarea vizează și zonele vestice ale țării, unde există riscul producerii de inundații, ca urmare a ploilor puternice.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Ljubljana +386 40980068.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://ljubljana.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro.  Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația TAVRO, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.