fbpx
duminică, 26 iunie 2022
Informația fără granițe


Austria: Un român a câștigat Premiul Wittgenstein 2020, cel mai valoros premiu pentru promovarea științei

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Evenimente În evidență Prima pagină Știri - duminică, 21 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Premiul Wittgenstein – cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria – revine în acest an matematicianului român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, informează Mediafax.

Fondul Științific Austriac, FWF i-a acordat cercetătorului Adrian Constantin, cel mai mare premiu de finanțare științifică din Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro.

Premiul Wittgenstein este destinat să garanteze cercetătorilor excelenți „cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”.

- Continuarea articolului după publicitate -

Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei: în juriu fiind prezenţi doi laureaţi Nobel.

Juriul internațional format din opt oameni de știință de top, inclusiv doi câștigători ai Premiului Nobel, și-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”. Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele „investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester).

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile și curenții din oceane și din atmosferă. Când vorbește despre munca sa, entuziasmul său este contagios, ceea ce este cu atât mai surprinzător, cu cât consideri că aria sa de expertiză este realizată din ecuațiile diferențiale neliniare – ceva pe care un non-matematician nu îl înțelege imediat. Pe de altă parte, interesul său pentru cercetare devine tangibil atunci când descrie aplicațiile practice cu care s-a ocupat în ultimii ani. Este vorba despre modelarea matematică a curenților și valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar și în dezastrele naturale, precum tsunami.

Premiul Wittgenstein – cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria – revine în acest an matematicianului român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena

Printre cei mai citați oameni de știință din domeniul matematicii

Cercetătorul român s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau.

Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universității din Viena din 2008. Domeniile de cercetare ale născuților din România includ ecuații diferențiale neliniare, parțiale în domeniul mișcărilor fluide și descrierile matematice ulterioare ale fenomenelor naturale.

Începând cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetătorii de înaltă citare ai ISI” dintre cei mai citați 250 de oameni de știință din domeniul matematicii.

Adrian Constantin a primit numeroase premii și onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regală Suedeză de Științe, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundația Germană Humboldt și o Grant Advanced ERC.

Ca parte a unui proiect WWTF, el investigează în prezent valurile de apă cu distribuție de vortex care sunt relevante pentru predicția tsunamiilor.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi