vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


„Badantă” româncă din Italia adusă în fața judecătorilor. Maltrata bătrâna și îi lipea bandă adezivă pe răni

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - joi, 30 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

A început în aceste zile la Pordenone, în nordul Italiei, procesul împotriva unei tinere femei românce în vârstă de 27 de ani, acuzată că în perioada ianuarie 2014 – iulie 2015 a maltratat o bătrână italiancă pe care era angajată să o îngrijească. „Badanta” o supunea pe pensionară la violențe fizice și psihice și, printre altele, îi trata rănile cu bandă adezivă, scrie Il Gazzettino.

Elena Alexandra Chingălată este rezidentă la Castelnovo (Friuli-Venezia Giulia) și în aceste zile este chemată în fața judecătorilor să se apere de acuzația de maltratare agravată a bătrânei care i-a fost încredințată spre îngrijire cinci ani în urmă. Victima este o femeie în vârstă de 88 de ani, din Spilimbergo. În iulie 2015, îngrijitoarea a fost concediată de membrii familiei, dar împotriva ei era deja o plângere făcută de un cetățean italian încă din luna mai 2014.

- Continuarea după publicitate -

Era după-amiaza zilei de 10 mai 2014, când bătrâna, aflându-se la o plimbare împreună cu îngrijitoarea, i-a spus bărbatului este maltratată. În momentul respectiv, „badanta” a îmbrâncit-o și a lovit-o pe femeia în vârstă cu palma peste ceafă. Bărbatul, în aceeași zi, s-a prezentat la poliție unde a povestit cele întâmplate, el va fi chemat acum ca martor la procesul împotriva femeii românce.

Miercuri, 29 ianuarie 2020, în fața judecătorului Alberto Rossi, au fost audiate fiica și nepoata bătrânei. Acestea au declarat că atunci când au văzut vânătăi pe fața sau picioarele bătrânei îngrijitoarea le-a spus că aceasta ar fi căzut. Însă din ancheta ulterioară a rezultat că românca o certa ​​pe bătrână până când o făcea să plângă și că vânătăile găsite pe corp nu erau compatibile cu eventuale căzături sau patologii de care suferea pensionara, ci cu loviturile pe care le primea de la cea care ar fi trebuit să o îngrijească.

Într-o zi din mai 2015, rudele au găsit bătrâna singură în casă, în condiții de igienă precară, cu mai multe vânătăi evidente pe corp. Tot atunci au descoperit că îngrijitoarea îi lipea bătrânei peste pansamente bandă adezivă și că femeia româncă interzicea intrarea în casă a infirmierilor trimiși de Agenția de Sănătate italiană pentru îngrijirea la domiciliu.

- Continuarea după publicitate -

Abia în luna iulie a acelui an fiica bătrânei s-a hotărât să o concedieze pe îngrijitoare. Aceasta nu a primit vestea într-un mod prea îmbucurător, ea a reacționat cu insulte și amenințări: „Blestemat-o, nu trebuia să mă concediezi, vei plăti scump pentru asta”, i-ar fi spus fosta badantă a mamei sale.

Elena Alexandra Cingălată este apărată în instanță de avocatul Guido Rigolo, iar următoare ședință în fața judecătorului va avea loc pe data de 18 martie când vor fi audiați martorii în acest proces.