fbpx
joi, 6 mai 2021
Informația fără granițe


Badante și menajere în Italia: creșterea salariilor și prelungirea perioadei de probă în noul contract colectiv de muncă

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - miercuri, 9 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Contractul colectiv de muncă la nivel național (CCNL) din domeniul asistenței familiale a fost reînoit, în urma negocierilor dintre sindicatele de sector. „Noul text normativ se aplică unui sector care produce 1,3% din PIB (18,96 miliarde de euro din valoare adăugată)”, a declarat Lorenzo Gasparrini, secretar general DOMINA.

Prezentul CCNL, care a fost semnat marți, 8 septembrie, la Roma, de reprezentanții sindicatelor DOMINA, Fidaldo, Filcams Cgil Nazionale, Fisascat Cisl, Uiltucs și Federcolf, va intra în vigoare la 1 octombrie și va fi valabil până la 31 decembrie 2022.

- Continuarea articolului după publicitate -

Noul contract introduce definiția de „asistente familiale” pentru menajere, îngrijitoare și bone, care vor continua să aibă aceeași încadrare specifică de până acum.

Printre principalele modificări aduse se numără:

  • prelungirea perioadei de probă la 30 de zile pentru toți lucrătorii casnici;
  • indemnizația lunară de 100 EUR pentru lucrătorii CS sau DS care asistă nu doar una, ci două sau mai multe persoane care nu sunt autosuficiente;
  • nivelul de încadrare unic pentru babysitter;
  • mărirea retribuțiilor.

O altă noutate adusă se referă la recunoașterea economică pentru acei lucrători care obțin certificarea abilităților lor profesionale în urma unui curs de formare profesională, pentru a încuraja profesionalismul lucrătorilor casnici.

Partea normativă a noului contract va intra în vigoare la 1 octombrie, în timp ce majorările salariale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

- Mai multe articole după publicitate -

Trimite acest articol și prietenilor tăi

Trimite acest articol și prietenilor tăi