luni, 28 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Badante și menajere în Italia: creșterea salariilor și prelungirea perioadei de probă în noul contract colectiv de muncă

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - miercuri, 9 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Contractul colectiv de muncă la nivel național (CCNL) din domeniul asistenței familiale a fost reînoit, în urma negocierilor dintre sindicatele de sector. „Noul text normativ se aplică unui sector care produce 1,3% din PIB (18,96 miliarde de euro din valoare adăugată)”, a declarat Lorenzo Gasparrini, secretar general DOMINA.

Prezentul CCNL, care a fost semnat marți, 8 septembrie, la Roma, de reprezentanții sindicatelor DOMINA, Fidaldo, Filcams Cgil Nazionale, Fisascat Cisl, Uiltucs și Federcolf, va intra în vigoare la 1 octombrie și va fi valabil până la 31 decembrie 2022.

Noul contract introduce definiția de „asistente familiale” pentru menajere, îngrijitoare și bone, care vor continua să aibă aceeași încadrare specifică de până acum.

Printre principalele modificări aduse se numără:

  • prelungirea perioadei de probă la 30 de zile pentru toți lucrătorii casnici;
  • indemnizația lunară de 100 EUR pentru lucrătorii CS sau DS care asistă nu doar una, ci două sau mai multe persoane care nu sunt autosuficiente;
  • nivelul de încadrare unic pentru babysitter;
  • mărirea retribuțiilor.

O altă noutate adusă se referă la recunoașterea economică pentru acei lucrători care obțin certificarea abilităților lor profesionale în urma unui curs de formare profesională, pentru a încuraja profesionalismul lucrătorilor casnici.

Partea normativă a noului contract va intra în vigoare la 1 octombrie, în timp ce majorările salariale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Trimite acest articol și prietenilor tăi