sâmbătă, 10 decembrie 2022
Informația fără granițe


Un barman român a câștigat Campionatului de Cocktail din Luxemburg, țară în care este stabilit de 11 ani

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - joi, 7 iulie 2022 Etichete: , , , ,

Recent câștigător al Campionatului de Cocktail din Luxemburg, Marius Bogdan Bîrzan, un tânăr barman de naționalitate română și stabilit în Luxemburg din anul 2011, este deja pregătit pentru următorul trofeu major. În noiembrie va concura pentru titlul de cel mai bun barman din lume la cea de-a 69-a ediție a Campionatelor Mondiale de Cocktail ce va avea loc la Varadero (Cuba).

Marius Bîrzan, câștigător al Campionatului de Cocktail din Luxemburg. Foto: lessentiel.lu

Un abonat al medaliilor concursurilor de cocktailuri

„Sunt incredibil de mândru să reprezint Luxemburgul la Campionatul Mondial de Cocktail”, mărturisește Marius pentru publicația L’Essentiel. Tânărul român lucrează de aproximativ șase ani ca director de bar la Hotel Cravat din Luxemburg. Când nu se află în spatele barului, este un abonat al podiumurilor concursurilor de profil.

Marius a câștigat deja de mai multe ori campionatul național al Luxemburgului la categoria „cocktail-uri fără alcool”. În 2015 a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Praga și s-a clasat pe locul secund la o competiție internațională majoră de cocktailuri din Taiwan.

Căsătorit și fericitul tată a doi băieți, Marius locuiește în Luxemburg de 11 ani și este, de fapt, antrenor de sport și fitness, fiind absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova. Și-a descoperit pasiunea pentru cocktail-uri din întâmplare și a urmat-o necondiționat.

Memoria și dexteritatea manuală sunt esențiale

„Nu aveam cunoștințe în acest domeniu. Poate că asta m-a adus în top”, explică el în interviul acordat cotidianului L’Essentiel. Era dornic să învețe și avea mereu voința de a deveni tot mai bun. „Înveți ceva nou în fiecare zi în acest domeniu. Nu poți să stabilești limite și ar trebui să-ți lași imaginația să scape”, spune el.

Marius se descrie ca un dependent de muncă, ce „observă în mod constant tendințele, citește mult și încearcă multe”. Dar vede și o oportunitate pentru alții. „Dacă eu am reușit, oricine poate reuși”, spune el. „Trebuie doar să crezi în steaua ta norocoasă și să muncești din greu”.

Pentru a convinge în luna noiembrie juriul Asociației Internaționale a Barmanilor (IBA) la concursul din Cuba, conaționalul nostru vrea să se autodepășească. El trebuie să se afirme în fața unui număr de 60 de concurenți din 50 de țări.

Programul concursului include numeroase teste, unul mai dificil decât altul. „Un test de degustare, o creație proprie și prepararea a trei cocktail-uri diferite, alese la întâmplare, în doar șapte minute”. Așa că trebuie să memoreze numeroase rețete până atunci, pentru a-și demonstra abilitățile.

Rețeta cocktail-ului câștigător în Luxemburg

Pe 28 iunie, Marius a câștigat campionatul ducatului Luxemburg cu cocktail-ul său Seven, inspirat de un cunoscut brand de whisky. El ne-a dezvăluit rețeta:

  • 50 ml Jim Beam Whisky;
  • 100 ml Laphroaig Whisky;
  • 100 ml sirop de caise;
  • 1 strop de bitter de afine;
  • coji de grapefruit.

Cocktailul trebuie amestecat cu un mixer pentru unt și decorat cu caise confiate, coji de grepfrut și flori comestibile.

După cum putem observa, conaționalul nostru are toate calitățile necesare pentru a performa în Cuba. Noi îi urăm succes de pe acum și îl asigurăm că îi vom ține pumnii în noiembrie.

Trimite acest articol și prietenilor tăi