sâmbătă, 12 octombrie 2024
Informația fără granițe


Româncă ajunsă la un spital din Anglia după un atac de cord, lăsată să aștepte 25 de ore pe un coridor. Fiica: „Nici măcar în România nu e așa”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 30 septembrie 2024 Etichete: , ,

Maria Bodea, o bătrânică româncă în vârstă de 86 de ani, a fost nevoită să aștepte timp de 25 de ore pe un coridor al spitalului St Helier din Sutton, Londra, în Marea Britanie, după ce se presupune că a suferit un atac de cord.

În ciuda urgenței medicale, relatează The Sun, nu a fost disponibil niciun pat pe secție, iar Maria a fost așezată pe un pat mobil într-un coridor alături de alți aproximativ 20 de pacienți, conform relatărilor familiei sale.

Maria, o văduvă cu doi nepoți, a ajuns la spital în jurul orei 18:30 de marți, 24 septembrie 2024, fiind însoțită de fiica sa, Sanda Ghiurcușor, în vârstă de 57 de ani.

Ambele femei au fost plasate lângă o ușă automată care ducea spre exterior, ceea ce le-a obligat să poarte căciuli groase pentru a se proteja de frig.

Sanda a descris situația din spital ca fiind „ca un câmp de luptă”, cu un rând lung de paturi aliniate de-a lungul zidului. Ea a spus că, în ciuda eforturilor depuse de personalul medical, condițiile au fost extrem de dificile.

„Am fost puse direct pe coridor, lângă ușile automate, așa că intra aer rece – a fost o noapte foarte grea. Oamenii puteau trece pe lângă noi, treceau și femeile de serviciu, iar nu era deloc intimitate”, a explicat Sanda.

Alți pacienți care așteptau pe coridor i-au spus că se aflau acolo de mai multe zile. „Cineva a spus că era acolo de duminică”, a adăugat Sanda, exprimându-și îngrijorarea pentru starea de sănătate a mamei sale, care este „foarte slăbită și confuză”.

Deși personalul a încercat să ofere îngrijiri în aceste condiții, Sanda a subliniat că problema nu a fost cauzată de personalul medical, ci de managementul care nu face suficiente investiții pentru a îmbunătăți situația.

„Personalul mi-a spus că așa este în toate trusturile din țară. Nu e vina doctorilor – poți vedea că personalul este stresat și rușinat de situație”, a declarat Sanda.

Maria a fost supusă unei tomografii craniene și unor teste la vezică, însă, după o așteptare îndelungată și fără nicio îmbunătățire a condițiilor, a decis să se externeze singură după mai bine de 25 de ore de la sosire.

„Este trist. Nu îmi venea să cred că mă aflu în Anglia. Chiar și în România, oamenii mai în vârstă nu ar fi tratați așa”, a adăugat Sanda, originară din România.

Reprezentanții Epsom and St Helier University Hospitals NHS Trust au răspuns situației, exprimându-și regretul pentru experiența neplăcută a doamnei Bodea:

„Deși facem tot ce putem pentru pacienții noștri, acestea nu sunt condițiile în care ne dorim să le oferim îngrijiri și ne pare foarte rău că doamna Bodea nu a avut o experiență bună.

Când serviciile noastre sunt extrem de aglomerate, așa cum se întâmplă în prezent, uneori suntem nevoiți să îngrijim pacienți în alte zone ale spitalului până când devine disponibil un pat potrivit.

Aceasta este întotdeauna o măsură temporară și pacienții sunt supravegheați de echipele clinice în permanență.”

În ciuda schimbării tratamentului medicamentos înainte de externare, Maria urmează să fie consultată de un alt specialist pentru teste suplimentare.