miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Brexit: 280.600 de cetățeni români s-au înscris deja pentru obținerea noului statut de rezident în Marea Britanie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora - joi, 10 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe informează printr-un comunicat că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

Încă din debutul procesului Brexit, prioritatea majoră asumată de Guvernul României a vizat protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În acest sens, au fost obținute asigurări ferme din partea Guvernului britanic și există în continuare o înțelegere comună cu privire la necesitatea salvgardării statutului cetățenilor europeni din Marea Britanie în orice circumstanțe, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord.

Ministerul Afacerilor de Externe încurajează toți cetățenii români care doresc să rămână în Marea Britanie și după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil și să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistență suplimentară.

Un număr de peste 3,5 milioane de cetățeni europeni trăiesc în prezent în Regatul Unit al Marii Britanii și pentru a putea rămâne în continuare pe teritoriul Regatului după ieșirea din Uniunea Europeană, sau Brexit, cum este denumit de toată lumea, aceștia trebuie să depună cerere pentru a primi „statutul de rezident” sau „settled status” în limba engleză.

Potrivit celor mai recente informații transmise de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, termenul limită pentru depunerea cererii de rezidență este:

  • 31 decembrie 2020 dacă Brexitul va avea loc fără un acord între Marea Britanie și UE;
  • 30 iunie 2021 în orice alt contest.

Mai multe informații despre statutul de rezident în Marea Britanie și condițiile necesare pentru a-l putea obține după ieșirea din UE puteți citi aici.