vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Cantitatea de țigări, alcool și bani cu care putem trece dintr-o țară UE în alta

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate În evidență Informații utile - joi, 22 iunie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Călătoriile în străinătate sunt un bun prilej de a achiziţiona diverse produse pe care nu le găsiţi în ţară sau au un preţ mai mare. Indiferent că le transportaţi pentru consumul personal sau pentru a le face cadou, anumite produse sunt supuse regimului taxelor şi accizelor în interiorul UE.

Care sunt limitele pentru alcool şi tutun în UE, ce se întâmplă dacă aceste limite sunt depăşite, cu câţi bani lichizi puteţi trece graniţa sunt informaţii disponibile pe site-ul europa.eu, unde găsiţi sfaturi utile pentru cetăţenii UE.

Dacă sunteți simplu cetățean, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră când călătoriți dintr-o țară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru uz personal și nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA și accize) sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă țară din UE.

Totuși, pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți etc.

Menționăm că fiecare țară din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun sau băuturi alcoolice pe care o puteți introduce în țară. Cantitățile maxime cu care puteți călători dintr-o țară în alta sunt:

  • 800 de țigarete;
  • 400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare);
  • 200 de trabucuri;
  • 1 kg de tutun;
  • 10 litri de băuturi spirtoase;
  • 20 de litri de vin cu adaos de alcool;
  • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos);
  • 110 litri de bere.

Deplasarea cu cantități care depășesc limitele

Dacă autoritățile vamale vă suspectează că transportați produse care nu sunt pentru uz personal sau sunt destinate comercializării, va trebui probabil să dovediți că ați cumpărat produsele pentru dumneavoastră (furnizând, de exemplu, dovada achiziționării). Dacă nu sunteți în măsură să prezentați dovezi suficiente, este posibil să vi se ceară să plătiți accize sau să vi se confiște produsele.

Cu ce sumă în numerar puteți trece granița

În țările din UE puteți circula cu cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede). Dacă dețineți mai mult decât această cifră trebuie să declarați suma autorităților vamale. În cazul în care nu faceți acest lucru, autoritățile vamale pot să vă rețină banii și să vă dea o amendă. Nu uitați că autoritățile vamale pot efectua controale individuale și vă pot verifica bagajele și/sau mașina.

Alte produse, inclusiv parfumuri

Puteți transporta și alte bunuri în valoare de până la 300 EUR pe călător sau de până la 430 EUR în cazul persoanelor care folosesc transportul aerian și maritim. Unele țări din UE aplică o limită mai scăzută (150 EUR) pentru călătorii cu vârsta sub 15 ani.

Combustibil

Puteți transporta maximum 10 litri într-un container portabil, în afară de combustibilul din rezervor. Această regulă se aplică oricărui tip de vehicul cu motor.

Despre contrabanda de țigări din România

România este una dintre tarile cu un nivel ridicat al contrabandei cu țigarete din Europa de Est. Are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, pe teritoriul cărora prețul tutunului poate fi de până la 3-4 ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).