joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Cartea de identitate electronică, emisă din 3 august în România. Nu va fi obligatorie pentru călătoriile în străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România În evidență Informații utile Știri - marți, 3 august 2021 Etichete: , , , , , , ,

Luni, 2 august, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate, la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca. Buletinul va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania.

Conform unui comunicat MAI, Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat actualul buletin în cadrul unui proiect pilot la Cluj-Napoca în următoarele 6 luni, apoi, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri, conform autorităților.

Va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate în vederea reducerii birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice.

Cetăţenii români vor putea călători în state din Uniunea Europeană după data de 3 august 2021 cu paşaport valabil, cu carte electronică de identitate emisă după 3 august, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Noul document va înlocui treptat cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul UE.

Cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice. De asemenea, conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

Termenul de valabilitate al C.E.I. se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia. De asemenea, se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor.

Tot ca element de noutate, opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate copilului, indiferent de vârsta lui.

Emiterea unui act de identitate care asigură o protecție suplimentară datelor cu caracter personal și care, în același timp, facilitează accesul la serviciile publice naționale, dar și europene, este o necesitate impusă de evoluția societății, a cerințelor de securitate globală și a statelor, precum și pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat.

DISTRIBUIE