joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Beneficiile renunțării la fumat după o oră și pe termen lung

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Informații utile - marți, 15 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

În fiecare an în Statele Unite, a treia zi de joi a lunii noiembrie (anul acesta pe 17) este dedicată renunțării la fumat (The Great American Smokeout). Tutunul este una dintre cele mai puternice dependențe care dăunează organismului uman. Dar corpul nostru este capabil să-și revină chiar și după zeci de ani de fumat – și chiar mai rapid decât credeți.

The Great American Smokeout este un eveniment anual sponsorizat de American Cancer Society (ACS) care se concentrează pe încurajarea americanilor să renunțe la fumat. Fumătorii sunt provocați să renunțe la viciul lor timp de cel puțin 24 de ore, în speranța că decizia lor de a nu fuma va dura mai mult, iar pentru unii pentru totdeauna, potrivit cancer.org.

Oare de ce este atât de greu să te lași de fumat? Totul este despre nicotină, din cauza căreia nivelul de dopamină, hormonul plăcerii, crește în organism. Prin urmare, oamenii apelează deseori la fumat ca la o modalitate rapidă și fiabilă de a-și îmbunătăți starea, de a scăpa de stres și de a se relaxa. De asemenea, cu ajutorul țigărilor, fumătorii se luptă cu anxietatea și plictiseala.

Încetarea consumului regulat de nicotină provoacă sindromul de sevraj și creșterea poftei de mâncare. Frica de schimbare și dificultățile viitoare vă pot face chiar să vă îndoiți de voi înșivă, întrebându-vă: merită să încercați sau nu să renunțați la țigări?

Experții răspund fără echivoc: merită, deoarece organismul începe procesele de recuperare după numai oră. Iată cum se schimbă starea noastră de bine și sănătatea imediat după ce renunțăm la țigări.

După o oră

La doar 20 de minute după ultima țigară fumată, ritmul cardiac scade și revine la normal. Tensiunea arterială începe să scadă, iar circulația sângelui se îmbunătățește.

După 12 ore

Fumul de țigară conține numeroase toxine, inclusiv monoxid de carbon. Această substanță poate fi periculoasă și chiar fatală în doze mari, deoarece îngreunează ajungerea oxigenului în plămâni și în sânge. După doar 12 ore fără țigări, organismul este curățat de resturile de gaze nocive, iar nivelul de oxigen din sânge crește.

Veți începe să vă simțiți puțin mai bine, dar nu atât de mult încât să nu mai vreți să fumați. Este ceva normal. Dorința acută de a fuma o țigară, de obicei, nu durează mult, doar 5-10 minute. În astfel de momente, încercați să găsiți modalități de a vă distrage atenția până când acest sentiment va trece.

Dupa o zi

Deja după o zi fără țigări, riscul unui atac de cord scade. De ce? Fumatul contribuie la dezvoltarea bolilor coronariene datorită scăderii colesterolului „bun”. În plus, după fiecare țigară fumată, tensiunea arterială crește, ceea ce crește riscul apariției cheagurilor de sânge care pot provoca un accident vascular cerebral. La doar o zi după renunțarea la fumat, presiunea sângelui revine la normal.

După două zile

Fumatul dăunează terminațiilor nervoase responsabile pentru miros și gust. Încă de la două zile după ce ați renunțat la țigări, s-ar putea să observați că percepția olfactivă și a senzațiilor gustative au devenit mai vii.

După trei zile

Când inhalați fumul de tutun, nicotina pătrunde în creier în câteva secunde. Ritmul cardiac crește, nivelurile de norepinefrină și dopamină cresc, starea de spirit și concentrarea se îmbunătățesc. Dacă o persoană nu fumează timp de câteva ore, nivelul acestor hormoni scade, ceea ce provoacă o senzație de anxietate. Acesta este mecanismul dependenței de nicotină.

La doar câteva zile după renunțarea la fumat, nivelul de nicotină din corpul uman scade. La început, atunci când nicotina nu mai este furnizată organismului cu fumul de tutun, efectul unui sindrom de sevraj poate apărea din când în când. În jurul celei de a treia zi după renunțarea la fumat, majoritatea oamenilor devin iritabili, pot avea dureri de cap severe și apetit crescut. Acesta este modul în care corpul vostru se adaptează la o nouă viață, fără creșteri de dopamină.

În această perioadă, răsfățați-vă cu ceva gustos! În acest moment, simțul gustului și al mirosului s-au ascuțit deja, astfel încât să vă puteți bucura din plin de mâncărurile preferate. Nu cedați în fața viciului, țineți mereu cont de scopul pe care vi l-ați propus: acela de a renunța la un obicei extrem de nociv. Mergeți la un cinematograf sau la un restaurant de nefumători. Puteți cere sprijinul prietenilor sau familiei care știu prin ce etapă importantă treceți acum.

În acest moment, corpul vostru este ocupat cu curățarea globală. Plămânii scapă de mucus și alte resturi rămase de la fumul țigărilor. Începeți deja să respirați mai ușor și să simțiți mai multă energie (surplusul de oxigen din sânge). Dacă aveți astm bronșic, în aceste zile simptomele voastre se pot agrava, iar acest lucru s-ar putea să vă încurce puțin. Amintiți-vă că aceasta face parte din procesul de reconstrucție a organismului și se va termina curând! Țineți-vă furnizorul de asistență medicală informat despre sentimentele și progresul vostru!

După o lună

În acest moment, ați depășit deja cea mai dificilă perioadă. Dar impulsul de a aprinde o țigară, cel mai probabil, a rămas. La o lună de la renunțarea la fumat, plămânii voștri se simt mult mai bine. Pe măsură ce își revin, așa-numita tuse a fumătorului și dificultățile de respirație dispar, iar rezistența la efort fizic va crește. Foștii fumători în această perioadă pot observa că activitățile cardio, precum alergarea sau săriturile, sunt mult mai ușor de suportat.

După trei luni

În decurs de trei luni de la renunțarea la fumat, fertilitatea femeilor crește, iar riscul de naștere prematură scade.

După nouă luni

Structurile delicate din interiorul plămânilor, cunoscute sub numele de cili, s-au regenerat după ce nu au mai fost expuși la fumul de țigară. Acești cili ajută la eliminarea mucusului din plămâni și luptă împotriva infecțiilor. În această perioadă, mulți foști fumători observă că sunt mai puțin predispuși să se îmbolnăvească. Ei observă, de asemenea, că tușesc mult mai puțin cu expectorații, deoarece căile respiratorii sunt mult mai puțin dispuse să se inflameze fără expunerea constantă la fumul și la celelalte substanțe chimice nocive din țigară.

În plus, există și schimbări psihologice: în această perioadă, majoritatea persoanelor care au renunțat la fumat încep să facă față mai bine situațiilor stresante, fără să simtă nevoia să fumeze.

După un an

La un an de la renunțarea la țigări, riscul de boală coronariană se reduce la jumătate. Ulterior, acesta continuă să scadă.

După trei ani

Riscul dumneavoastră de a avea un atac de cord a scăzut la cel al nefumătorilor.

După cinci ani

Fumul de țigară conține numeroase toxine care provoacă îngustarea arterelor și a vaselor de sânge. Aceleași toxine cresc probabilitatea apariției cheagurilor de sânge. După cinci ani fără fumat, organismul și-a revenit suficient încât arterele și vasele de sânge au început din nou să se dilate, sângele este mai puțin predispus la coagulare, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest risc va scădea în următorii 10 ani, pe măsură ce organismul devine din ce în ce mai sănătos.

După 10 ani

După 10 ani fără țigări, o persoană care a renunțat la fumat a redus la jumătate șansele să aibă cancer pulmonar și să moară din cauza acestui viciu, decât cei care continuă să fumeze. De asemenea, șansa de a dezvolta cancer la nivelul gurii, gâtului sau pancreasului a fost semnificativ redusă.

După 15 ani

După 15 ani de renunțare la fumat, probabilitatea de a dezvolta boli coronariene și cancer pancreatic a scăzut la nivelul celor care nu au fumat niciodată.

După 20 de ani

După 20 de ani, toate riscurile de a muri din cauze legate de fumat, inclusiv boli și cancer pulmonar, scade la nivelul unei persoane care nu a pus țigară în gură în viața sa. Sângele este mai subțire (ceea ce reduce riscul apariției cheagurilor de sânge) și tensiunea arterială scăzută. Corpul vostru este complet restaurat și curățat.

DISTRIBUIE