duminică, 15 septembrie 2024
Informația fără granițe


Cercetătorii au găsit un mod eficient de a vindeca mai multe tipuri de cancer. Tratamentul nu a fost testat pe oameni încă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - sâmbătă, 25 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

O echipă de cercetători de la Cardiff University, din Marea Britanie, au descoperit un mod eficient de a elimina celule canceroase fără efecte secundare grave, precum cele ale chimioterapiei, relatează BBC. Conform sursei citate, studiul medical făcut de cercetătorii britanici nu a fost testat încă pe oameni, dar datele au fost publicate în revista Nature Immunology și par să aducă o speranță reală pentru majoritatea oamenilor bolnavi de cancer.

Oamenii de știință care au lucrat la această cercetare au reușit să folosească în testele lor pentru a găsi și a elimina celule canceroase fără să provoace afecțiuni grave o parte din sistemul nostru imunitar care a fost descoperită recent. Experții în domeniu au spus că, deși cercetarea se află încă într-un stadiu incipient, rezultate sunt promițătoare și ar putea trata mai multe tipuri de cancer, de la cel la prostată sau sâni și până la cel osos.

Cum bine știm cu toții, sistemul nostru imunitar este modul natural al organismului nostru de a lupta împotriva infecțiilor, dar atacă totodată și celulele canceroase. Oamenii de știință se aflau în căutarea de modalități „neconvenționale” prin care sistemul imunitar atacă tumorile, modalități care nu fuseseră descoperite încă. Cercetătorii au găsit astfel un anumit tip de celulă T (celulă imună) din sângele oamenilor care are capacitatea de a scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată și astfel au descoperit că aceasta ar putea ataca în același timp o gamă largă de tipuri de cancer. Pentru a face asta însă, este nevoie ca celula T respectivă să fie modificată genetic în laborator.

„Există o șansă acum pentru a trata fiecare pacient”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC. „Nimeni nu credea până acum că acest lucru ar putea fi posibil. Asta crește perspectiva unui tratament unic pentru cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă tipuri diferite de cancer”, a mai spus Sewell.

Mai exact, această celulă T descoperită recent are niște receptori pe suprafața ei care îi permit să „vadă” la nivel chimic care sunt celulele dăunătoare, iar echipa de cercetători de la Cardiff University a găsit o modalitate (pentru moment doar în laborator) să folosească această celulă pentru a găsi și distruge celulele dăunătoare care provin de la mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de piele, sânge, colon, sâni, oase, prostată, ovare, rinichi și cervicală. Partea cea mai importantă este că această metodă lasă celulele normale neafectate, spre deosebire de alte tipuri de tratament descoperite în trecut.

Modul în care această celulă T deosebită reușește să facă acest lucru este încă explorat de oamenii de știință, dar până în prezent s-a descoperit că aceasta interacționează cu o moleculă numită MR1 care se află pe suprafața fiecărei celule din corpul uman. Cercetătorii cred că această moleculă este cea care semnalează sistemului imunitar dacă în interiorul unei celule există un metabolism distorsionat, deci în cazul bolnavilor de cancer îi spune sistemului imunitar care sunt celule canceroase.

Tratamentele pentru cancer cu celule T există deja, iar dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului a fost unul dintre cele mai interesante progrese în acest domeniu. Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T – un medicament produs prin inginerie genetică din celulele T ale unui pacient modificate pentru a căuta și distruge cancerul. CAR-T poate obține rezultate extraordinare, care transformă unii pacienți din bolnavi terminali, pacienți aflați în remisiune completă.

Cu toate acestea, abordarea este foarte specifică și funcționează doar într-un număr limitat de tipuri de cancer, unde există o țintă clară pe care celulele T să fie antrenate să o detecteze, iar în tratarea „cancerelor solide” – cele care formează tumori și nu cele precum leucemia – a avut foarte puțin succes. Cercetătorii britanici spun acum însă că această nouă descoperire ar putea duce la un tratament „universal” pentru cancer.

Pentru a înțelege cum ar putea să funcționeze un astfel de tratament, trebuie să ne imaginăm că medicii vor lua o probă de sânge din pacientul bolnav de cancer, vor extrage celulele T și vor modifica genetic receptorul care găsește celule dăunătoare introducând în el un virus inofensiv pentru celulele sănătoase, dar care poate să le elimine pe cele canceroase. Celule modificate vor fi înmulțite apoi în cantități mari, în laborator, iar în cele din urmă vor fi injectate înapoi în organismul pacientului pentru a lupta cu boala. De reținut însă că aceste teste, care au avut succes până acum, au fost efectuate doar pe celule și pe animale în laborator, iar pentru a fi testate și pe oameni este nevoie de mai multe verificări pentru a elimina eventuale riscuri care pot apărea în urma unui astfel de tratament.

Totodată, alți experți din domeniu care nu au participat la cercetare, dar au studiat datele publicate, cum ar fi Lucia Mori și Gennaro de Libero de la Universitatea Basel din Elveția, spun că tratamentul are „un mare potențial”, dar este încă prea devreme pentru a spune că va putea trata toate tipurile de cancer.

„Am fost foarte încântați de funcțiile imunologice ale aceste noi celule T și posibilitatea de a o folosi în tratarea tumorilor”, au spus aceștia.

„Este fără îndoială o descoperire foarte interesantă, atât pentru progresul cunoștințelor noastre despre sistemul imunitare, cât și pentru posibilitatea creării unor noi medicamente pe viitor”, a declarat și profesorul de imunologie de la Universitatea din Manchester, Daniel Davis.