miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Cerșetor român în străinătate, îmbrăcat în Moș Crăciun: „Este o tradiție în România, acolo suntem foarte legați de această sărbătoare”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Prima pagină Știri - luni, 25 decembrie 2023 Etichete: , ,

„Cine se ascunde în spatele cerșetorului deghizat în Moș Crăciun?”, aceasta este întrebarea pe care mulți idntre locuitorii din orașul Mantes-la-Jolie (Franța) și-o pun la vederea unui bărbat care cerșește îmbrăcat în costum de Moș Crăciun.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, nu vine din Laponia, ci mai degrabă din Carpați, el este un cetățean român din Buzău, ajuns în Franța acum aproximativ două luni.

Prezența sa a atras irezistibil atenția trecătorilor joi, 7 decembrie 2023, când, deghizat în Moș Crăciun cerșea în fața unei brutării de pe strada Nationale.

Sursa foto: 78actu

Unui reporter de la publicația 78actu, i-a spus că se numește Mario, că i-a murit soția, iar mama lui este bolnavă. Mai mult, chiar el s-ar confrunta cu probleme de sănătate.

„Încerc să mă descurc până în ianuarie, când, în mod normal, ar trebui să merg să lucrez într-un abator”, a mărturisit bărbatul care are o lacrimă tatuată pe obrazul stâng și cinci puncte așezate în formă de cruce pe mână. Semn, în cultura populară, al unei perioade petrecute în închisoare.

„Nu sunt un hoț sau vreo persoană necinstită”, a asigurat el cu un zâmbet trist pe buze.

De ce a ales acest costum neobișnuit pentru a cere milă? „Este o tradiție în România. Acolo, suntem foarte legați de această sărbătoare”, i-a explicat el reporterului francez. „Nu port barbă falsă pentru a nu speria oamenii.”

Cu hainele sale de Moș Crăciun, Mario intenționează să stea acolo de luni până sâmbătă, toată ziua, pe perioada sărbătorilor. În dimineața când a fost vizitat de reporter, afacerea sa nu păreau să meargă prea bine. Câteva monede abia se zăreau pe fundul paharului său.

„Dorm pe străzi, uneori la stația de autobuz și, mulțumită lui Dumnezeu, supraviețuiesc”, a declarat el fără a încerca să stârnească milă.

Prezența sa deosebit de vizibilă nu a fost pe placul unui alt cerșetor cu care împarte pentru prima oară acea bucată de trotuar.