joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Cetățean german, uimit de prețurile din România: „Cu ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie?”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 24 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Un cetățean german de origine română, care ți-a petrecut sărbătorile de iarnă în țara noastră, a împărtășit experiența sa surprinzătoare într-un supermarket din România, subliniind discrepanțele de prețuri și salarii față de Germania.

Bărbatul, care nu a mai fost în România de patru ani, a fost surprins de prețurile semnificativ mai mari dintr-un supermark pe care îl frecventează și în țara sa, comparativ cu cele din Germania, în ciuda salariilor mult mai mici din România, relatează Adevărul.

Împreună cu partenera sa, germanul de origine română a intrat într-un supermarket din Sibiu. A explicat că a făcut această alegere tocmai pentru că și acasă, în Germania, la Munchen, își face de obicei cumpărăturile în magazinele aceluiași lanț de supermarketuri. Nu a numit acest magazin, însă spune că a observat această tendință și în altele, în România.

„Am intrat în magazin la Sibiu, să facem niște cumpărături și pentru noi, că tot am reușit în sfârșit să petrec sărbătorile acasă, în țară, dar avem în plan să le luăm cele necesare și părinților. Aici trebuie să spun și că nu am mai reușit să ajung în țară de dinainte de pandemie, iar ce am găsit acum în magazine nu m-a surprins, m-a șocat de-a binelea”, a spus el.

Comparând situația cu cea din Germania, unde și acolo prețurile au crescut în ultima perioadă, dar nu la fel de drastic, a remarcat că produse esențiale precum laptele, brânza, cârnații, carnea și chiar produsele de igienă personală sunt semnificativ mai scumpe în România. Acesta a subliniat că, în Germania, astfel de creșteri de prețuri ar fi provocat un scandal major:

„S-au scumpit toate și în Germania, după pandemie și după război, dar ce am văzut în România… Sincer, ieșea scandal dacă făceau asta la noi, în Germania, să pună chiar asemenea prețuri… Exagerez poate, dar ieșea revoluție, oamenii nu răbdau! Văd că laptele pe care îl dau mamele copiilor costă mai mult în România, brânza la fel, e mai scumpă în România, dar și cârnații și carnea și majoritatea derivatelor. Am văzut că situația e cam la fel și când e vorba de deodorante sau detergenți. Inuman! Din ce bani își face cumpărăturile românul plătit cu salariul minim pe economie când sunt asemenea prețuri? Înțeleg că magazinul se adaptează în funcție de cerere și ofertă și pune ce prețuri consideră de cuviință, e dreptul lor, dar totuși…”, a adăugat el.

În 2024, salariul minim național în Germania este de 12,41 euro pe oră, urmând să crească la 12,82 euro în 2025, ceea ce înseamnă un salariu minim de 1.621 euro. Această sumă este considerabil mai mare decât salariul minim din România, punând în perspectivă dificultățile cu care se confruntă românii la cumpărături.

România se confruntă cu a doua cea mai mare rată de inflație din Uniunea Europeană, iar prețurile alimentelor au crescut peste media inflației. În unele cazuri, aceste creșteri au atins chiar 25% în decurs de un an.