marți, 28 martie 2023
Informația fără granițe


Cetățeni români reținuți în UK în centre pentru imigranți. Nu aveau viză pentru muncă sau statut de rezident

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 9 mai 2021 Etichete: , , , , ,

Mai mulți cetățeni din statele membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice după ce au încercat să intre în Marea Britanie pentru a lucra, fără să dețină viză de muncă sau statut de rezident.

Potrivit publicației Politico, autoritățile britanice nu au făcut publice informații despre numărul cetățenilor UE sau naționalitatea lor, dar surse neoficiale afirmă că ar fi vorba despre 30 de persoane de diferite naționalități: români, germani, greci, italieni și spanioli.

Conform sursei citate, Home Office (departamentul britanic care se ocupă de Afacerile Interne) a reținut cetățenii din statele Uniunii Europene în centre pentru imigranți până la 7 zile, aplicându-le același tratament precum cel pentru cetățenii din afara UE.

Ambasadele statelor europene de la Londra oferă asistență persoanelor reținute și au intervenit pe lângă autoritățile britanice pentru a le convinge să reducă perioada în care cetățenii din țările pe care le reprezintă sunt reținuți.

Durata reținerii ar putea fi explicată parțial și de restricțiile de călătorie impuse de pandemia COVID-19, în urma cărora sunt mai puține zboruri disponibile pentru ca persoanele reținute să se poată întoarce în țara de origine.

După Brexit, cetățenii UE sunt împiedicați să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză sau statut de rezident (Settled Status).

Cetățenii români pot intra în Marea Britanie fără vize pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, autoritățile din această țară pot respinge intrarea acestora dacă există motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în UK.