miercuri, 4 octombrie 2023
Informația fără granițe


Cinci muncitori români eliberați în Spania din mâinile unor persoane care-i exploatau. Opt suspecți arestați

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 21 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Opt membri ai unui grup infracțional care se ocupa cu traficul de ființe umane în scopul exploatării prin muncă în provincia spaniolă Sevilla au fost arestați de Poliția Națională, care a eliberat cinci victime. Atât inculpații, cât și victimele sunt de naționalitate română.

Activitatea infracțională a acestei bande ce funcționa în regiunea La Vega, unde furniza lucrători în domeniul agricol, a fost descoperită în urma unui accident suferit de una dintre cele cinci victime, care a ajuns să fie internată în spital după ce a fost călcată de un tractor, potrivit ABC de Sevilla.

Accidentul de muncă s-a petrecut la o fermă din Sevilla în timp ce victima, care are dizabilități, culegea fructe. A fost lovită de un tractor în timp ce lucra în condiții foarte precare. Tractorul i-a trecut peste talie. Victima a stat câteva luni în spital și acolo s-a aflat în ce condiții trăia și lucra. În plus, ea nu avea documente și nici nu vorbea limba spaniolă.

Conform anchetatorilor, muncitorii exploatați erau români aflați într-o situație de vulnerabilitate economică și de muncă, iar unul dintre ei, după ce s-a deplasat într-un alt oraș, a fost găsit de traficanți într-o stație de autobuz și apoi închis, pentru a nu depune mărturie în fața autorității judiciare.

Potrivit anchetatorilor, liderul organizației criminale avea intenția să îl omoare. De asemenea, după ce o altă victimă a reușit să intre într-un cămin pentru persoane cu risc de excluziune socială, traficanții săi au reușit să o localizeze și să o rețină, amenințând-o cu moartea pentru ca aceasta să nu depună mărturie în fața anchetatorilor.

Traficanții au transferat ceilalți lucrători într-un loc izolat, pentru a îngreuna localizarea lor de către Poliția Națională și intenționau să-i trimită din Spania înapoi în România, în scopul de a evita urmărirea penală și arestarea pentru activitatea lor ilegală.

- Continuarea după publicitate -

Printre persoanele eliberate se numără și o femeie care, în plus, a fost agresată sexual de traficanți. Unul dintre membrii grupului infracțional a fugit în România și, după ce au descoperit că se află acolo, autoritățile spaniole au emis un mandat european de arestare și predare, acesta fiind arestat de Poliția Română.

Banda s-a deplasat pe întreg teritoriul spaniol

Grupul infracțional s-a mutat ulterior în provincia Salamanca, unde tocmai începuse sezonul de recoltare a cartofilor. Banda s-a deplasat prin toată țara, profitând de diferitele campanii agricole.

„Ei și-au desfășurat activitatea ilegală în sectorul agricol, urmărind și îndreptându-se către locurile unde exista cererea sezonieră, pentru a facilita exploatarea forței de muncă”, se precizează în rechizitoriu.

Activitatea Poliției Naționale a fost coordonată cu Parchetul de Externe din Sevilla și a beneficiat de colaborarea Atașatului Ministerului de Interne de la Ambasada României din Spania. Ancheta a culminat cu eliberarea la Sevilla a cinci români, victime ale exploatării prin muncă.

- Continuarea după publicitate -

În plus, a fost confiscată suma de 2.000 de euro în numerar, șase telefoane mobile, un vehicul de ultimă generație, bijuterii din aur și numeroase documente legate de anchetă.

Cei opt români arestați sunt cercetați ca suspecți pentru infracțiunile de trafic de ființe umane în scop de muncă și exploatare sexuală, detenție ilegală, obstrucționarea justiției, infracțiuni legate de prostituție și apartenență la o organizație infracțională.

Banda a activat preponderent în regiunea La Vega (una dintre cele șapte regiuni naturale în care provincia Sevilla a fost împărțită în mod tradițional), în localitățile Brenes, Villaverde del Rio, El Viar și La Algaba. După ce au fost aduși în fața justiției, cinci dintre arestați au fost trimiși la închisoare.

DISTRIBUIE