luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Comisia Europeană: Populația României este în scădere. Crește în schimb numărul pensionarilor

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - miercuri, 26 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , , , ,

Populația României a scăzut cu 3,8 milioane de locuitori din 1990 până acum și va scădea, potrivit proiecțiilor, la 15 milioane de locuitori până în 2070, arată Comisia Europeană în raportul publicat miercuri, 26 februarie.

Cauzele scăderii numărului populației sunt schimbările demografice și emigrația.

- Continuarea după publicitate -

O consecință a scăderii populației va fi dublarea proporției de cetățeni peste 65 de ani raportată la populația aptă de muncă, de la 26,3% la 52,8% în anul 2070. Această dublare va pune o presiune uriașă pe sistemul public de pensii, aflat deja într-un deficit cronic, scrie G4Media.ro. Îmbătrânirea populației va crește și cheltuielile statului cu sistemul de sănătate și va pune o presiune majoră pe sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice.

Cu această problemă nu se confruntă doar țara noastră, ci mare parte din Europa. Pe site-ul oficial al Uniunii Europene putem citi:

„Procentul de populație în vârstă de muncă la nivelul UE-28 este în scădere, în timp ce numărul relativ al pensionarilor este în creștere. Ponderea persoanelor în vârstă din totalul populației va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce un procent tot mai mare din generația născută în perioada exploziei demografice postbelice atinge vârsta de pensionare. Acest lucru va conduce, la rândul său, la creșterea sarcinii suportate de persoanele în vârstă de muncă în ceea ce privește acoperirea cheltuielilor sociale necesare pentru populația îmbătrânită pentru o serie de servicii asociate acesteia.”

- Continuarea după publicitate -