vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Comisia Europeană recunoaște „Cârnații de Pleșcoi” ca produs care va beneficia de Indicaţie Geografică Protejată (IGP)

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - vineri, 4 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Alte 5 produse agro-alimentare sunt protejate în Uniunea Europeană ca fiind tradiționale și specifice unor regiuni din țara noastră. Astfel, pe lângă Cârnațul de Pleșcoi, cele 5 produse românești protejate în UE sunt:

- Continuarea după publicitate -
  • Scrumbie de Dunăre afumată – indicație geografică protejată;
  • Novac afumat din Țara Bârsei – indicație geografică protejată;
  • Telemea de Ibănești – denumire de origine controlată;
  • Salam de Sibiu – indicație geografică protejată;
  • Magiun de prune de Topoloveni – indicație geografică protejată.

Indicația geografică protejată și denumirea de origine controlată oferă protecție comercială produselor cărora li se conferă, pe piața UE și pe piețele cu care Uniunea Europeană încheie tratate comerciale și de liber schimb, în urma negocierilor. Astfel, niciun alt produs care este realizat în afara zonei geografice indicate nu poate purta denumirea respectivă pe piață.

Acest lucru oferă producătorilor locali drept exclusiv de utilizare a „brandului” tradițional. Există, însă, și o capcană: producătorii mici, care nu pot sau nu vor să adere la asociația de producători care a depus cererea de înregistrare riscă să nu poată utiliza mai departe denumirea respectivă pentru un anumit produs tradițional.