duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Comisia Europeană: România nu îndeplinește criteriile pentru adoptarea monedei euro

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - miercuri, 10 iunie 2020 Etichete: , , , ,

România nu îndeplineşte deocamdată criteriile economice pentru adoptarea monedei euro, după cum arată raportul de convergență pe 2020 al Comisiei Europene. Este vorba despre: stabilitatea prețurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului valutar şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Aceste rapoarte se întocmesc o dată la doi ani și sunt evaluate progresele făcute de statele UE din afara zonei euro, în sensul adoptării monedei europene, respectiv România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Croația, Cehia și Suedia.

Raportul are la bază criteriile de convergenţă, care se mai numesc și „criteriile de la Maastricht”, prevăzute la articolul 140 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), informează Agerpres.

Concluziile raportului:

  • Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind stabilitatea preţurilor.
  • Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice.
  • Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
  • Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, dar nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb.
  • Niciunul dintre statele membre care vor să adere la zona euro nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, întrucât nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Este nevoie de minimum doi ani de participare la acestui mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la euro.
  • România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii.
  • Croația și Bulgaria se pregătesc pentru aderarea la MCS II.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislaţia naţională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Totodată, Comisia a analizat şi factorii suplimentari menţionaţi în tratat, care ar trebui luaţi în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenţei. În urma acestei analize a reieşit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic şi financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul instituţional.

DISTRIBUIE