miercuri, 6 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Companiile aeriene imploră UE să introducă „pașapoartele de vaccinare”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 1 martie 2021 Etichete: , , , , , , , , , ,

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) imploră liderii UE să implementeze controversatele pașapoarte de vaccinare pentru a reînvia sectorul aerian aflat în dificultate, potrivit unui document obținut de EURACTIV.

În scrisoarea IATA către UE se face un apel pentru implementarea de „restricții la frontieră bazate pe dovezi” pe teritoriul Uniunii Europene și îndeamnă statele membre să „cadă de acord cât mai repede asupra rolului crucial al soluțiilor digitale sigure, precum IATA Travel Pass (un fel de permis digital de călătorie – n.r.)”. Conform site-ului oficial al IATA, este vorba despre „o soluție globală și standardizată pentru validarea și autentificarea tuturor reglementărilor naționale referitoare la cerințele de călătorie pentru pasageri în contextul pandemiei de COVID-19”.

- Continuarea după publicitate -

Documentul în cauză este semnat de vicepreședintele IATA Europa, Rafael Schvartzman și este adresat președintelui Consiliului European, Charles Michel, înainte de o reuniune virtuală a liderilor UE care a avut loc joi, 25 februarie 2021.

Legitimația digitală propusă de IATA ar stoca detalii despre starea de vaccinare a călătorilor, precum și rezultatele recente ale testelor COVID-19, permițând pasagerilor să arate rapid informațiile despre sănătatea lor autorităților din țara în care vor să intre. Acest permis este susținut, în plus, ca o modalitate de a ține pasagerii informați cu privire la schimbarea rapidă a cerințelor legale.

„Această soluție digitală poate verifica cadrul legal aplicabil în jurisdicțiile de plecare și sosire (…) asigurându-se că pasagerul cunoaște toate măsurile și condițiile aplicabile”, se arată în scrisoarea trimisă către UE.

- Continuarea după publicitate -

Cerințele stricte de verificare vor combate, de asemenea, fraudatorii care produc certificate false de vaccin, mai susține IATA.

„Indicatori de sănătate”

IATA, care reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, spune că restricțiile la frontieră pot fi relaxate pe etape, prin evaluarea indicatorilor de sănătate relevanți pentru fiecare regiune, cum ar fi procentul populației inoculate, ratele de infecție și ratele de deces. Grupul aerian se oferă să colaboreze cu guvernele naționale pentru a ajuta la elaborarea și implementarea foilor de parcurs care ar putea relua libera circulație a europenilor.

Statele membre UE ar trebui să adopte o abordare „sănătoasă” pentru ridicarea impunerilor la frontierele internaționale, obținând astfel un „echilibru realist între risc și sustenabilitatea financiară a oamenilor/economiilor”, se mai precizează în scrisoarea IATA.

Controverse pe tema pașapoartelor de vaccinare

Eliminarea restricțiilor de călătorie pentru persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19 prin eliberarea unui „pașaport de vaccinare” s-a dovedit a fi un subiect controversat, liderii UE având idei diferite în această privință.

Țările cu sectoare turistice mari tind să fie mai favorabile conceptului, cum ar fi Italia, Bulgaria, Portugalia, Slovenia și Spania. În ianuarie, premierul grec Kyriakos Mitsotaki a cerut introducerea unui certificat de vaccinare pentru a permite reluarea călătoriilor. Cipru a făcut presiuni în mod similar pentru ca pasagerii vaccinați să aibă posibilitatea de a renunța la testare și la carantină atunci când călătoresc în țările UE. Estonia, Finlanda, Danemarca, Suedia, Ungaria și Polonia susțin, de asemenea, inițiativa pașapoartelor de vaccinare.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate acestea, Franța a respins conceptul, susținând că discuția este „prematură” până când o partea mai mare din populație va fi vaccinată. Oficialii francezi cred, de asemenea, că sunt necesare mai multe informații cu privire la ratele de transmitere după vaccinare.

Belgia, Țările de Jos și România și-au exprimat și ele rezerve cu privire la propunere, mai precizează EURACTIV.

În Parlamentul European, Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE) și grupul centrist Renew Europe, sunt în favoarea acestor pașapoarte.

Perturbarea călătoriilor internaționale, provocată de pandemia COVID-19, a zguduit industria companiilor aeriene, ducând la cele mai scăzute niveluri de pasageri din 1995 și până astăzi. IATA estimează că traficul aerian din acest an se va reduce la jumătate față de 2019.