fbpx
duminică, 22 mai 2022
Informația fără granițe


Copiii români, a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania după copiii nemţilor

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - sâmbătă, 30 ianuarie 2021 Etichete: , , , , , ,

Dintre ţările europene, copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populaţie rezidentă cu vârsta de până la 10 ani în Germania, după nemţi. Românii care aleg să se stabi­lească în Germania sunt tineri, care emigrează acolo împreună cu copiii lor mici, sau aleg să îşi întemeieze o familie pe pământ german.

Un număr de 708.300 de români erau rezidenţi în Germania la sfârșitul anului 2019, a cincea cea mai numeroasă populaţie rezidentă după nemţi, turci, polonezi şi sirieni, conform datelor de la institutul naţional de statistică al Ger­maniei. Dintre românii rezidenţi în Germania, aproape 93.400 sunt copii cu vârsta de până la 10 ani, ceea ce îi situează pe locul doi, după nemți, la acest segment de vârstă.

Sociologul Alfred Bulai a afirmat pentru Ziarul Financiar:

- Continuarea articolului după publicitate -

„În general, cei care pleacă în străinătate pleacă piramidal, de regulă pleacă o persoană, vârful unei piramide, şi apoi aduce alţi membri ai familiei sau prieteni. Mulţi dintre ei preferă să vină şi cu copiii pentru că statele europene sprijină familiile cu copii. Chiar dacă nu sunt cetăţeni, pentru ei există foarte multe facilităţi, mult mai multe decât există în Româ­nia“.

România a înregistrat, în prima jumătate a anului 2020, cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 7 ani

Dincolo de situația actuală, conform estimărilor, cea mai pesimistă este perspectiva viitorului. Până în anul 2060, populația de vârstă preșcolară din aproximativ jumătate dintre județele țării va scădea cu peste 50%, comparativ cu 2015, confirmă un studiu INS. Cele mai afectate județe de o scădere a populației sunt Tulcea, Covasna și Mehedinți. La polul opus se află București, Iași și Suceava.

Sursa: Institutul Național de Statistică din Germania

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi