luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Coronavirus în Europa: frontierele externe ale UE s-ar putea să rămână închise până la 15 iunie

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - duminică, 10 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise pentru cel puţin încă o lună, până la 15 iunie, din cauza pandemiei de Covid-19, informează marile agenții de presă europene citate de Agerpres.

În pofida primelor relaxări ale măsurilor de luptă împotriva pandemiei de Covid-19 în cadrul blocului comunitar, „situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume”, se menţionează într-un comunicat al executivului comunitar.

- Continuarea după publicitate -

Este pentru a doua oară când executivul comunitar invită statele membre să prelungească interdicţia asupra călătoriilor

Această închidere a frontierelor externe ale UE şi ale spaţiului Schengen prevede o serie de excepţii, precum cele pentru cetăţenii europeni şi familiile lor, rezidenţii de lungă durată, diplomaţi, personalul medical sau cercetători.

Ea afectează în total 30 de ţări, inclusiv Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, din Spaţiul Economic European.

- Continuarea după publicitate -

Eliminarea restricțiilor de călătorie trebuie să se facă eșalonat

„Trebuie să punem capăt progresiv restricţiilor la libera circulaţie şi controalelor la frontierele interne, înainte de a putea ridica restricţiile de intrare aplicate la frontierele externe şi a garanta accesul în UE a cetăţenilor din ţările terţe”, a explicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Numeroase state membre ale UE au reinstituit controalele la frontiere pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului

Măsurile sunt valabile atât asupra persoanelor cât şi a transportului de mărfuri, noile reguli constituind o derogare de la libera circulaţie în spaţiul Schengen.

„Restabilirea funcţionării normale a liberei circulaţii în spaţiul Schengen va fi primul nostru obiectiv, imediat ce situaţia sanitară o va permite”, a subliniat Ylva Johansson.

- Continuarea după publicitate -