sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Crimă oribilă în Irlanda. Un român este judecat pentru moartea unui bărbat găsit dezmembrat

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 15 martie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Ionuț Cosmin Nicolescu, un român în vârstă de 30 de ani, stabilit în orașul Cork (Irlanda), este judecat la Tribunalul Penal Central din Cork fiind acuzat de uciderea lui Francis „Frankie” Dunne, un irlandez de 64 de ani, tată a trei copii.

După cum dezvăluie Breakingnews.ie, Dunne a fost găsit mort pe 28 decembrie 2019, în grădina din spatele unui imobil impozant situat într-o zonă rezidențială încântătoare, aproape de centrul orașului Cork) de pe Boreenmanna Road, de către un vecin din cartier care își căuta pisica. Trupul neînsuflețit era dezbrăcat, fără brațul stâng și fără cap.

Originar din localitatea Braniștea (județul Dâmbovița),  Nicolescu lucra ca bucătar în Cork. El neagă orice implicare în moartea lui Dunne.

Francis „Frankie” Dunne, bărbatul găsit ucis. Foto: Breaking News.ie

Totul a plecat de la o pisică dispărută

- Continuarea după publicitate -

Joseph Pierce, un vecin care locuiește de două decenii în apropiere de Boreenmanna Road, a declarat în instanță că în după amiaza zilei de 28 decembrie a primit un telefon la serviciu de la partenera sa care l-a anunțat că pisica lor a dispărut.

Pierce a subliniat că partenera lui era extrem de afectată de dispariția pisicii, astfel încât a început să caute felina în jurul proprietății sale imediat după ce a plecat de la serviciu, după ora 15:00 în aceeași zi.

El a spus instanței că a sunat la casele din zonă și toți vecinii săi, pe care îi cunoaște „de multă vreme”, s-au simțit obligați și i-au permis să cerceteze grădinile și magaziile lor.

Pierce a ajuns astfel la o casă care se află în spatele Castlegreine House, iar proprietarul acesteia, Brendan Kerrigan, i-a acordat permisiunea să caute pisica printre gardurile vii și tufișurile de pe proprietatea sa.

Pierce s-a uitat peste zidul Castlegreine House, care nu fusese ocupată de câțiva ani de când vârstnicul său proprietar se mutase la un azil de bătrâni. El a spus că a decis să verifice rapid grădina,  în speranța că va găsi pisica acolo.

- Continuarea după publicitate -

Kerrigan i-a dat o scară lui Pierce pentru a putea accesa grădina din spatele Castlegreine House, unde a făcut descoperirea macabră.

În căutarea pisicii

Pierce a declarat în instanță că a încercat să caute pisicuța „cât de repede am putut” în tufișurile dese ale proprietății.

„M-am uitat în jur și erau gunoaie și cartoane. Prin urmare, cu siguranță era ceva acolo. Am căutat conturul unei pisici. M-am uitat în cealaltă parte a tufișului și am aprins lanternă telefonului. Primul lucru pe care l-am văzut a fost o pereche de picioare. Le-am urmărit cu lanterna mea și, pe măsură ce urmăream mai sus, era evident forma unui corp”, a mărturisit el.

Pierce a recunoscut că nu-i venea să creadă ce a văzut. El a mărturisit: „M-am gândit că poate este un manechin sau ceva de genul ăsta”.

- Continuarea după publicitate -

A spus că a văzut trupul gol al unui bărbat și a decis să sune la poliție. „Am ieșit. Știam că nu ar trebui să fiu acolo. M-am întors peste zid la vecinul meu cu scara și i-am spus ce am găsit. Am sunat la secția de poliție Anglesea Street Garda”, a explicat el.

Polițistul Brian Barron a spus că el și un coleg l-au întâlnit pe Pierce la porțile Castlegreine House, „vizibil șocat” și însoțit de Kerrigan, după ce a alertat poliția.

„El (Pierce) a fost vizibil șocat. A crezut că (cadavrul) ar putea fi un manechin sau o statuie sfântă. Și-a cerut scuze și a spus că ar putea reacționa exagerat. Era un tufiș mare pe care el (Pierce) l-a evidențiat.”

Barron a precizat că a fost însoțit de polițistul Michael Costello și că amândoi au mers pe un drum separat în jurul tufișului unde Pierce indicase că a descoperit cadavrul.

„Am putut vedea un cadavru sub tufiș. Era un corp masculin fără haine, cu excepția șosetelor. Capul lui dispăruse. Am văzut că nici brațul stâng nu mai era. Nu puteam vedea brațul drept. La fața locului au ajuns în scurt timp ofițerii de la criminalistică.

- Te-ar mai putea interesa -

Procesul continuă

Instanța l-a audiat și pe avocatul Patrick Bradley, care a spus că în 2017 i s-a cerut de către polițiști să examineze dosarul unui client de-al său care deținea Castlegreine House.

În 2017, bătrânul proprietar a fost internat în spital timp de trei până la cinci săptămâni, iar la externare nu a fost suficient de bine pentru a se întoarce acasă. Bradley a confirmat că Castlegreine House era goală încă din acel moment.

Acesta a declarat instanței că, în martie 2018, a ordonat unui constructor local să baricadeze casa după ce a primit un apel de la vecini și o rudă îndepărtată a bătrânului proprietar care l-a informat că oamenii intră și ies din casă.

Instanța a mai audiat probe de la poliție precum că în casa respectivă a fost găsit un ordin de plată întocmit către un alt bărbat, iar expeditorul se numea Ionuț Cosmin Nicolescu.

- Continuarea după publicitate -

Jurații au aflat că atunci când polițiștii au intrat în Castlegreine House, au observat faptul că o cameră din incintă prezenta semne de utilizare. Polițiștii a găsit haine și bani și un amestec de pături și plăpumi care blocau fereastra.

Avocatul apărării, Philipp Rahn, a prezentat unui martor obiecte pe numele altor persoane care au fost găsite în Castlegreine House, iar acesta le-a confirmat.

Instanța a mai aflat că în cameră a fost găsită o chitanță de supermarket, datată și ștampilată, împreună cu două chitanțe Money Gram.

Când anchetatorii s-au întors la fața locului, pe 30 decembrie, au descoperit și o pungă de hârtie maro pătată de sânge, cioburi de sticlă sparte, sticlă acoperită cu sânge și o pălărie de lână care avea sânge în interior.

O mostră de sânge a fost, de asemenea, luată dintr-o zonă de iarbă unde poliția a spus că ar fi fost dezmembrat cadavrul.

- Continuarea după publicitate -

În prezentarea cazului, procurorul Ray Boland a declarat că acuzatul a fost angajat ca bucătar în pub-ul Silver Quay din orașul Cork la momentul crimei.

Ionuț Cosmin Nicolescu este acuzat că între 27 și 28 decembrie 2019, la Castlegreine House din Boreenmanna Road, l-a ucis pe sexagenarul Frankie Dunne.

Procesul, care este de așteptat să dureze până la trei săptămâni, va continua în fața judecătorului Paul McDermot și a juriului format din opt femei și patru bărbați.

DISTRIBUIE